Швейцария намери цаката на бежанците: Конфискуват им пари и ценности

Получават разписка, че ще си ги получат обратно, ако в срок от 7 месеца се изнесат от страната
бежанци

Швейцарските власти са започнали да прибират от пристигащите в страната бежанци всичките им пари, ценности и всякаква собственост, които надхвърлят 1000 франка. Мотивът е, че така ще се покриват разходите, които държавата прави за пребиваването им, предаде "Ройтерс". Сирийски бежанец се е оплакал по този повод пред радиотелевизионната компания Ес Ер Еф. Той е показал разписка, която получил от властите, когато трябвало да предаде повече от половината пари в брой, останали на семейството му, след като платили на трафиканти да им помогнат да стигнат до Швейцария.

Представителка на организация за подпомагане на бежанци показа уведомителен лист за бежанци, на който пише: "Ако имате имущество на стойност над 1000 швейцарски франка, когато пристигнете в приемателен център, сте длъжни да предадете тези финансови активи срещу разписка." Тя определи това като "недостойно" и каза, че разпоредбите трябва да се променят.

Швейцарските миграционни власти обясниха мярката, като посочиха, че тя е законна, защото кандидатите за убежище и бежанците да допринасят, когато е възможно, за покриване на разходите за обработването на техните заявления и осигуряваната им социална подкрепа. 

"Ако някой си тръгне доброволно до седем месеца, той може да си получи обратно парите. В противен случай парите покриват направените за съответния човек разходи", каза говорителка на Държавния секретариат за миграция.

В Дания също е започналото прилагане на подобни мерки към бежанците. Италия от своя страна е блокирала плана на ЕС да предостави на Турция три милиарда евро помощи срещу ангажимента да спре потока мигранти в Европа. Така Рим потвърди противопоставянето си по въпроса за финансирането на европейския план за спиране на мигрантите, идващи в Европа от Близкия изток и Азия през Турция, заявиха двама европейски служители, цитирани от Ройтерс. 

blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!