Оръжия на бъдещето: Русия изпита боен робот, който се побира в раница (видео)

РС1А3 "Минирекс"

"Минирекс" може да се качва по стълбища, да се движи през гористи и пресечени местности, да стреля с различни видове боеприпаси

В Русия бяха проведени изпитания на боен робот, който може да се побере в раница, предаде РуВесна. Машината, която е наречена РС1А3 "Минирекс", може да се използва при спасителни работи, както и при борба с терористи. Тя може да действа в многоетажни здания, в гористи и пресечени местности и да действа като авангард на щурмова група, при разминиране и поставяне на взривни устройства и пр.

Както се вижда от видеоматериала, роботът уверено може да изкачва стълбища, да снабден е с манипулационна ръка, може да повдига тежести, да наднича през прозорци, може да стреля с различни видове боеприпаси, работи при всякакви условия - в запрашена атмосфера, под сняг или дъжд.

Теглото на робота е 23 килограмма. Той е оборудван с лазерен скенер, с едно зареждане на батерията може да ходи 4 часа или да изкара 15 часа в режим на наблюдение. Бойният модул на устройството има базов калибър 7.62×39 милиметра с дължина дулото 200 милиметра в щурмовия вариант и 400 милиметра — в универсалния. Роботът може да стреля със смъртоносни и несмъртоносни муниции, в полуавтоматичен и автоматичен режим.

Редица медии наричат новата руска разработка "спорна". Сред критиците е и известният учен Стивън Хокинг. Смята се, че роботът, който сега се управлява дистанциинно, може да бъде доразвит като автономна бойна единица. А тогава той ще се превърне в чиста машина за убийства, която ще изтребва хората наред.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!