Русия рестартира „Южен поток“? (ЕК даде зелена светлина)

Русия рестартира „Южен поток“, ЕК даде зелена светлина на проекта

Русия рестартира „Южен поток“? От два дни в публичното пространство витаят слухове, че правителството в Москва може да преразгледа позицията си относно газопровода. Първоначално руските медии опровергаха тази информация, но след последните новини, явно има раздвижване по високите етажи, тъй като от Кремъл все пак са споделили, че може да преразгледат проекта.

Преговорите са започнали, след като проектът за „Турски поток“ се е оказал замразен и руско-турските отношения драстично се влошиха. Руското издание „Известия“ се позова на висши дипломатически източници от Кремъл, според които е възможно да се постигне ново споразумение между българската и руската страна по отношение на газопровода.

Възобновяването на преговорите за газопровода е започнало, след като алтернативния „Турски поток“ бе спрян. Както е известно, Москва замрази всичките си проекти в Турция и въведе и допълнителни ограничения спрямо турски граждани, след свалянето на руски самолет край границата със Сирия.

По информация на медиите преговорите между Русия и България на правителствено ниво се водят още от есента на 2015 година. Руските власти се оказали в безизходица и се наложило да подновят преговорите.

„Щом България се е върнала към този проект, това означава, че Еврокомисия също е одобрила възобновяването на проекта“, коментира Александър Гусев от института за стратегическо планиране. Отговорът от Брюксел бе незабавен и доста лаконичен „Европейската комисия е готова да преразгледа строителството на „Южен поток“, ако той отговаря на третия енергиен пакет“, се казва в съобщение на пресслужбата на ЕК.

Подобна стъпка подсказва също така, че Брюксел е готов да пристъпи към размразяване на европейско-руските отношения. Въпреки че санкциите срещу Москва продължават да са в сила, нови действия срещу Русия, заради ситуацията в Украйна не са предприети.

В момента самият ЕС има по-голям проблем със запазването на собствената си цялост и неутрализиране на заплахата „Ислямска държава“, поради което конфликтът в Украйна остана на заден план, а на рестартирането на отношенията с Москва бе дадена зелена светлина.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!