Експерт: Реалната безработица в България е 40%

безработица

Дори ако България върви по дългова спирала, не съм съгласен, че това е толкова опасно, колкото се твърди. Това каза икономистът Николай Ников за Bloomberg TV Bulgaria. „Моята прогноза за 2016 е по-скоро оптимистична. Парите показват, че имат все по-малка стойност и доказателство за това е отрицателната лихва и прекалено голямата ликвидност на банковите институции“.

Тезата, че усвояването на еврофондовете няма да бъде такова, каквото е било до сега Ников, коментира така: „Дори и да продължават да се наливат бюджетни средства и да не се спира офанзивата по изграждане на инфраструктурни проекти, това ще е добре за икономиката ни“.

„Няма никакво значение, от къде са дошли парите. БВП няма компонент, който да отчита от къде са дошли средствата и дали държавата е влязла в дългова спирала или не“.

През 2015 има няколко събития, които са повлияли позитивно развитието на икономиката ни, каза Ников. Едно от тях е кризата между Русия и Турция, другото е ниската стойност на еврото, което откри положителни възможности за експорта. Икономистът, обаче, бе категоричен, че има неща, които трябва да намерят решение вътре в България, а не да се чака нещо да се случи на международната сцена, за да се възползваме от някакви „временни и случайни предимства“.

„Най-големият ни проблем е ниското потребление, ниската покупателна способност. Това води до невъзможност за компаниите да произвеждат продукти с висока добавена стойност“.

Николай Ников очерта и някои неглижирани аспекти на скритата безработица, които, ако бъдат отчетени, ще променят драстично реалния брой на ненаетите в България до 40% .

източник: bloombergtv.bg /bultimes.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!