На дъното на Черно море има цял един свят

Долу може да се видят потънали кораби и подводници, има и куп природни богатства

Черно море за повечето българи се свързва с курортите и почивката. Освен това обаче има куп интересни неща, които се знаят от малцина. Оказва се, че на дъното му има не само набор от природни богаства, но и цяла подводна река, както и много потънали кораби.

Нови изследвания на учените показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, но дори да направят страната ни водеща сила в добива на горива и електроенергия. Интересното е, че до преди година учените говореха, че до промишленото усвояване на несметните количества природен газ, добиван от хидрати, ще се стигне чак след едно поколение, докато в момента оптимистични резултати сочат, че само до няколко години това е възможно.

По мнението на специалистите, заради уникалните си качества нашето море е потенциално най-големият източник на евтина енергия
не само у нас, но и в световен мащаб. Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за 64 000 години.

Освен природните богатства, на дъното на Черно море е открита голяма подводна река. Тя се отличава с огромен дебит – 22 хил. куб. м в секунда, а на сушата по този показател би била шестата по големина в света. На места дълбочината й достига над 35 м, а широчината й е около километър. Скоростта на течението е около 7,5 км/час. "Морската" река дори си има бързеи и водопади, досущ като земните.

Изследователите са използвали подводница робот, за да изучат за пръв път дълбокия канал, открит на морското дъно. Водният поток е образуван от проникването на по-солената вода на Мраморно море през Босфора в по-малко солената среда на Черно море преди много векове. По тази причина реката е с висока концентрация на сол. При движението си тя образува своеобразни брегове и долини, също като реките на сушата.

На дъното е пълно с кораби и подводници

Черно море е богато и на "акостирали" на дъното стотици кораби, подводници и дори самолети. На 3,5 мили североизточно от Варна лежи потънал румънски кораб. Никой обаче не смее да доближи и да изследва "Карол", защото е натоварен с... мини. Но в крайбрежието има потънали плавателни съдове още от битката на адмирал Ушаков по време на Руско-турската война от 1768-1773 г., както руски и немски подводници от Втората световна война. По предварителни данни на морското ни дъно лежат над 140 старинни кораба, които най-силно провокират интереса на изследователите. Компания им правят и близо 100 спомагателни и бойни кораба и баржи, потопени от немците през Втората световна война при оттеглянето им от Варна. И днес може да се открият по морското дъно монети от благороден метал, дори златни и други скъпоценности от потънали от векове плавателни съдове. Според една легенда в пещери край нос Калиакра били скрити съкровищата на Лизимах - пълководец от VI век. Свличане на морските брегове обаче довело до пропадане и сега много от входовете на някогашните крайбрежни пещери са на десетки метри под водата. Водолази са влизали в някои от тези пещери и нерядко са се връщали с ценни находки. Някой твърдят, че в пещерите имало скрито много злато.

Митове и истини за Черно море

  1. Черно море е почти четири пъти колкото площта на България

Максималната дълбочина на морето е 2212 м. Ако в най-дълбоката му точка се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м над морското равнище. Интересно е, че максималната дълбочина на Черно море е равна точно на височината на най-високия връх в планината Славянка – Гоцев връх или Алиботуш, 2212 м.

  1. Заобиколено е от шест държави

Едно от най-интересните неща около нашето море е неговата карта. Бреговете му граничат с Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Разположено между Югоизточна Европа и Азия, то се простира на 159,600 кв. мили и е свързващо звено между двата континента.

  1. Мистерията около произхода на името – Черно море

Интересен и малко известен факт за Черно море е произходът на името му. Съществуват различни теории за това как морето е започнало да се нарича с това конкретно име. Сред многото теории има една, която казва, че дълго време се е наричало само “море” преди гърците да го определят като “негостоприемно”. Според други версии името му дават турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно“, пише сайтът flagman.bg.

  1. Безкислородна вода

Любопитен факт за Черно море е безкислородната му вода. То е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват помежду си (меромиктичен басейн). Това позволява и съхранението на предмети в него. На дълбочина над 200 метра почти няма живот, концентрацията на сероводорода е голяма и не позволява проникването на кислород, като по този начин дървото и въжетата се предпазват от гниене. До момента са открити малко кораби на дълбочина над 30-40 метра – според професионални водолази трудно се прониква по-дълбоко и поради това предстои да бъдат открити нови находки, които ще са напълно запазени.

  1. Черно Море е мястото, където е акостирал Ноевият ковчег

Друг много интересен факт, а може би легенда за Черно море, е, че планината Арарат в Източна Турция се счита за мястото, където е акостирал Ноевият ковчег след Великия потоп, за да продължи живота на земята.

  1. Има малки екзотични острови

Черно море е дом на много малки острови. Те са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие от флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално. Разположени са в ширините на три различни държави, което прави всеки един от тях уникален сам по себе си.

  1. Смъртта живее в дълбоките води на Черно море

Според древни вярвания Смъртта живее в дълбоките води на Черно море. Заради липсата на кислород в долните слоеве на водата човешките останки, които се намират в близост до потънали кораби, не са подложени на въздействието на времето. Много предмети от потъналите кораби също не са се променили заради липсата на кислород в дълбоките слоеве. Затова според местните легенди там е мястото, където живее Смъртта. Вълнуващите факти имат своето научно обяснение: поради безкислородното естеството на по-долните слоеве на водата, процесът на разлагане е изключително бавен.

  1. Нивото на водата винаги остава едно и също

Още един от любопитните факти за Черно море е, че нивото на водата в това море винаги остава едно и също. Поради липса на всякакви високи или ниски приливи и отливи, няма колебания в нивото й.

nbox.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!