България в съвременната геополитика – постоянен, стабилен упадък

България

В сайта на Международната организация за геополитически анализи Katehon беше публикувана статия-визитка – представяне на България и нейното положение в съвременната геополитическа обстановка. Оригиналното заглавие е Bulgaria in Modern Geopolitics, а автор на текста е Viktor Stoilov. Публикуваме статията без редакторска намеса.

България е държава, намираща се в Югоизточна Европа. Разположена е в сърцето на Балканския полуостров и заема площ от около 111 000 кв. км. Членка е на НАТО от 2004 г. и на Европейския съюз от 2007 г.

Местоположението на България има ключово стратегическо значение. Практически тя стои на границата между Европа и Азия. В исторически план българските земи винаги са били от изключителна важност и Великите сили винаги са искали да ги контролират пряко или косвено. След Втората световна война България стана част от Варшавския договор и попадна в геополитическата сфера на влияние на Съветския съюз. След като обаче през 80-те години на миналия век Съветският съюз започна да се разпада, през 1989 г. България премина в геополитическата сфера на влияние на САЩ чрез една т. нар. „революция”, която не представляваше нищо повече от смяна на собственика. Тогава настъпи демокрацията. Под „демокрация” пост-комунистическият елит на България разбираше едно нещо – законното ограбване на всичко, което беше изградено след Втората световна война.

Имайки всичко това предвид, трябва да се отбележи, че България не е субект, а обект на световната геополитика. Трудно е да се каже дори, че България е държава – това е територия с колониална администрация, в момента назначавана от САЩ. Както някои мъдри хора са казали, „най-добрият роб е този, който си мисли, че е свободен”. Това може да бъде казано с лекота за българското население. След „промените” през 1989 г. българският народ повярва, че той най-сетне е свободен и ще просперира. Реалността обаче показва друго – днес България е една от най-бързо западащите във всяко отношение държави, без да се е  разигравал открит военен конфликт.

Сблъсъкът на големите интереси

Както вече споменахме, българските земи са от изключително значение и през последните 26 години САЩ и Русия се борят за контрол над това, което се случва там. В края на миналия и началото на новия век изглеждаше, че двете сили са се споразумели за следното: политическият контрол на държавата да бъде в ръцете на САЩ, а Русия да продължава да разработва енергийните си проекти в страната.

Стъпка след стъпка и година след година обаче САЩ се приближаваха към пълния контрол над държавата. Първо, без дори да е членка на НАТО, България предостави на САЩ въздушните си бази за бомбардирането на съседна Югославия.

Драстичното намаляване на армията беше едно от основните условия, които българското правителство трябваше да приеме при присъединяването на страната към НАТО. Целта беше да се елиминират всякакви шансове да просъществува държавен суверенитет, осигурен от силна армия. В сравнение със 108 000 войници през 1989 г., в момента България разполага с по-малко от 26 000. Положението с въоръжението и военната техника е дори по-лошо.

Друга политическа победа на САЩ беше затварянето на два напълно изрядни ядрени реактора на АЕЦ „Козлодуй”, което ограничи енергийния потенциал на държавата.

Следващите сблъсъци бяха относно проекта за втора атомна електрическа централа в България, който Русия искаше да осъществи. Нито една западна държава нямаше интерес този проект да просъществува и след драматични дебати, продължили с години, той беше замразен.

Но това не беше най-големият сблъсък…

Проектът „Южен поток”

„Южен поток” беше проект, предвиждащ доставянето на газ от Русия за Европейския съюз през територията на България. По този начин се избягваше участието на Украйна, която винаги е създавала проблеми с доставките на газ. Проектът щеше да създаде хиляди работни места в България, както и да ѝ осирури печалба от стотици милиони всяка година.

Всичко звучи чудесно, ако за момент забравим кой командва парада в държавата.Българкото правителство дори не участва в преговорите за осъществяването на проекта. От името на България с Русия преговаряха делегатите на Европейския съюз и проектът беше спрян.

Членка на НАТО

Като част от периферията на НАТО, българските земи биват непрестанно използвани за всякакви видове военни обучения. Понастоящем НАТО разполага с четири военни бази на територията на България, както и с наскоро създаден команден център в столицата София.

България също така взима пряко участие в почти всеки военен конфликт на САЩ. Тя изпрати въоръжени сили и в Ирак, и в Афганистан, и беше една от първите държави, които признаха Косово за независима република.

Настоящото правителство

Настоящото правителство е оглавено от министър-председателя Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. За да бъда възможно най-точен, бих описал правителството на Борисов като посредник между интересите на САЩ и тези на българските олигарси и мафията. Президентът Росен Плевнелиев е един от най-изявените лакеи на САЩ в цялата държава. В другата крайност е така наречената патриотична и проруска партия „Атака” с лидера ѝ Волен Сидеров. Като добавим всички останали партии в парламента, се получава зле организиран цирк с горчив привкус на корупция, идващ отвсякъде.

Вътрешни проблеми

България се намира в постоянен, стабилен упадък във всяка възможна сфера – може би с изключение на сферата на корупцията. Над три милиона българи напуснаха страната си „да търсят спасение”, поради факта, че не могат да намерят добра работа и възможност за бъдещо развитие в собствената си родина. България има едно от най-застаряващите населения в света, със средна възраст от 43 години. Образователната система е провал и повечето ученици, които се справят добре, отиват да учат в чужбина веднага щом завършат средното си образование. Здравеопазването е под всякаква критика и цели групи болни хора не получават никаква помощ. Същият сценарий се наблюдава във всяка сфера, която можете да си представите.

Не трябва да омаловажаваме и етническите проблеми, които често са подклаждани от политически партии и някои външни сили. България има няколко малцинства, като най-многобройните от тях са циганското, турското и въобще мюсюлманското. Всяко едно от тях е било използвано – и може лесно да бъде използвано в бъдеще – като повод за подклаждането на вътрешен конфликт.

Накратко, от една от тридесетте най-успешни държави в света през 80-те години на миналия век, България беше превърната във варварска територия, обслужваща интересите на САЩ и нямаща никакъв обозрим изглед за светло бъдеще.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Оригинален източник: South Front

Препубликувано и от Katehon

Memoria de futuro

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!