НСО обвини Местан в лъжа, лично наредил да не пускат гардовете в турското посолство

Две коли и 4 души охрана експортирали бившия лидер на ДПС до резиденцията на Гьокче

Решенията за охрана се взимат само по закон, категорично заявиха от службата. Нито един случай не е разглеждан и решаван от комисията извън общите правила и нито едно решение не е мотивирано от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква

НСО излезе с позиция във връзка с твърденията на Лютви Местан, че гардовете му са свалени целенасочено заради неговото отстраняване от председателския пост в ДПС. 

От НСО разясняват, че след влизането в сила на закона за службата през ноември, са проведени няколко заседания на междуведомствената комисия, която решава кой ще бъде пазен. По-рано днес на пресконференция изгоненият от ДПС вече бивш лидер Лютви Местан извади своя версия за криенето си в посолството на Турция, след като го нарекоха национален предател. Местан посочи, че се скрил в турското посолство, защото му свалили охраната. 

Уточнява се, че решенията на комисията са секретни. "По тази причина няма законова възможност НСО да коментира изявления и твърдения на публични личности", заявяват от службата.

  "Нито един случай не е разглеждан и решаван от комисията извън общите правила и нито едно решение не е мотивирано от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква", уверяват от НСО. 

Ето какво пишат от НСО: 

Законът за НСО определя лицата, на които службата осигурява охрана. Съгласно чл. 22, ал.1, т. 2 народните представители попадат в кръга на тези лица. Законът определя реда и обстоятелствата, при които може да бъде осигурена охрана и на лица извън изрично посочените в закона. Това става единствено в случаи, когато има сигнали за конкретна застрашеност. Решение на кого да се осигури охрана се взема от комисия, състава на която е определен в Закона за НСО – Главният секретар на МВР, Председателят на ДАНС и Началникът на НСО. Това не е самостоятелно решение нито на НСО, нито на който и да е държавен орган.

 Комисията разглежда всеки един случай самостоятелно, като преценява нивото на застрашеност, вида, обхвата и срока на мерките за охрана. По същия ред се разглеждат и случаите, когато основанието за охрана е отпаднало. Комисията отново взема решение за прекратяване на охраната на съответното лице. Във връзка с влизането в сила на Закона за НСО на 01.11.2015 г. тази комисия е провела няколко заседания, на които е разгледала данните за застрашеност на охраняваните лица и необходимостта от продължаване на охраната. На всички лица, за които съответните служби са констатирали, че не съществува заплаха за сигурността, е преустановена охраната. 

Всички решения за осигуряване на охрана са единствено в зависимост от това дали съответните служби разполагат с информация за реална заплаха за живота и сигурността на съответното лице. Решенията на комисията представляват класифицирана информация, съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация. По тази причина няма законова възможност НСО да коментира изявления и твърдения на публични личности, отнасящи се до вида, обхвата и времетраенето на охраната без да наруши ЗЗКИ. Нито един случай не е разглеждан и решаван от комисията извън общите правила и нито едно решение не е мотивирано от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква.

Както Епицентър.бг написа още на 25 декември 2015 г.,  истината  е следната:

На 22 декември 2015,г., в 22 часа, близо 5 часа след като пресцентърът на ДПС пусна речта на Ахмед Доган на сайта си, в която почетният председател обявява, че декларацията за сваления руски самолет е гаф, Лютви Местан решава да потърси убежище в резиденцията на турския посланик. Ден по-късно обясни, че се е страхувал за живота си, без да посочи откъде идва тази опасност. Предполага се, че преди да се озове в посолството, Местан трескаво е звънял на посланик Сюлейман Гьокче и е получил уверение от него, че ще му бъде осигурена закрила. До този момента не е ясно от кого и защо.

Тръгвайки към сградата на бул. „Цар Освободител“, изплашеният политик бил придружен от дежурния екип на НСО, състоящ се от две коли и 4 души охрана. Когато кортежът паркирал пред резиденцията, гардовете били неприятно изненадани с отказания им достъп до сградата, каквато е практиката във всички случаи на охраняваните от тях ВИП персони. В пълно недоумение те разбрали, че по личното настояване на Местан турските дипломати не са ги допуснали, като по този начин са възпрепятствали изпълнението на служебните им задължения.

От НСО обясниха пред Епицентър.бг, че обичайна практика е държавната охрана безпроблемно да влиза в посолства и резиденции, заедно с лицето, което пазят.

Веднага след конфузната случка в турското посолство, ръководството на националната служба решава драстично да съкрати броя на гардовете на Местан. Досега екипите, дебнещи за живота на бившия председател на ДПС са били три - по четирима гардове плюс двама шофьори. Преди всяка негова изява пък авангардна група от други 5 човека - служители на НСО, обхожда мястото за проверка.  Епицентър. бг съобщи, че за 22 месеца охраната на бившия председател на ДПС е струвала на хазната 880 000 лв.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!