Потресаващи данни! Обирът на прехода! Цветан Василев източил 5 664 715 146 лева от КТБ!

Колаж на столевка с лика на Цветан Василев
Колаж на столевка с лика на Цветан Василев взриви Фейсбук

От всички малко над 6 млрд. лева раздадени заеми, близо 90% са потънали в свързани с Василев фирми, повечето от които кухи

Главозамайващите 5 664 715 146 лева е източил от КТБ банкерът-беглец Цветан Василев. Точният размер на дупката, отворена от мажоритарния собственик на фалираната банка лъсна от списък на необезпечените кредити, раздадени от трезора под негово управление, съобщава "Монитор". 

От всички малко над 6 млрд. лева, раздадени заеми, се оказва, че близо 90% са потънали в свързани с Василев фирми, повечето от които кухи. Срещу огромните заеми те не са предоставили или никакви или абсолютно символични обезпечения, става ясно от списъка. 

Милиардите са потънали в 131 свързани със забегналия зад граница и криещ се вече над година в Сърбия от правосъдието Василев. От списъка става ясно също, че той самият е получил близо 10 млн. лева необезпечен кредит от КТБ. 

По-рано през деня стана ясно, че освен тези пари, с които са ужилени вложителите в КТБ, кръгът около Василев вече е успял да завлече държава с още близо 600 млн. лева. Това са прихващания на кредити срещу виртуални влогове, с които са заличени дължими заеми на фирми, свързани с банкера-беглец. 

Операциите са направени, за да може да бъдат освободени и реално наново откраднати едни от малкото реални активи, купени с пари на КТБ, които държавата би могла да осребри, за да си върне поне част от милиардите, вложени за разплащане с гарантираните вложители.

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!