Акад. Г. Марков: Ние просто сме разоръжени, и то чрез САЩ

акад. Георги Марков

/КРОСС/ Трусът в ДПС в края на 2015 г. коментираха проф. Евгения Иванова - преподавател в Нов български университет, социологът Андрей Райчев и акад. Георги Марков в интервю за предаването „Неделя 150".

Освен първи голям трус за самото движение, конфликтът, който се разрази в ДПС, е трус и за България, посочи Андрей Райчев.

„Неприлично е мълчанието на левицата, неприлични, безотговорни, елементарни и създадени като за идиоти са коментарите на десницата", коментира Райчев реакциите след свалянето на Лютви Местан.

Проф. Евгения Иванова смята, че външнополитическата връзка в събитията в ДПС е преекспонирана: „По-скоро съм склонна да мисля, че това е вътрешен ДПС проблем, който тлее отдавна. Сегашният триумвират, който ръководи временно ДПС, отдавна - още докато Доган беше председател, твърдеше, че Лютви Местан е прекалено либерален. Тези конфликти зрееха в ДПС отдавна и е много възможно сега те да набрали скорост. Възможно е да са намесени и финансови интереси. Възможно е и Местан да е излязъл от опеката на почетния си председател. Ако съм права, мисля, че в такъв случай заиграването с Турция от страна на Доган и обвинението към Местан, че вкарва партията в ръцете на Турция, е много по-опасно".

Не е тайна, че преди няколко години турският президент Реджеп Ердоган се опита да отстрани Ахмед Доган и да го замени с Касим Дал, посочи акад. Георги Марков: „В Анкара и политици, и вестникари го компрометират. Там се говори за „нашата турска партия" в България. Там е конфликтът. Той се справи с Касим Дал, сега се справи с Лютви Местан. Не може един министър председател (бел. ред Ахмет Давутоглу) да се обажда на нашия министър-председател да му възлага да озапти Ахмед Доган".

Андрей Райчев коментира, че българският етнически модел е в срив, а Ердоганова Турция е в принципно нова ситуация. Срещата на тези две събития предизвиква това „късо съединение".

„Опасността за нашата страна е съвършено ясна. Тук няма никакво съмнение. Тук е посегнато на това да имат третата по големина партия в българския парламент. Това нито е шега, нито е без последици и много сериозно трябва да ни осторожи всички", коментира социологът.

„Ако турската армия, недай Боже, се разходи в Родопите - а няма кой да я спре, тъй като българската армия я разоръжиха и унищожиха, едва ли Съединените щати ще си мръднат пръста", заяви акад. Георги Марков: „А Гърция да не е член на Варшавския договор? Недейте така! САЩ стоят зад Турция, а не зад България при един избор. Ние просто сме разоръжени, и то чрез САЩ".

Според него подобна опасност не трябва да бъде неглижирана.

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!