Защо сланината е необходима за черния дроб и сърцето?

сланина

Сланината е ценен източник на животински мазнини, без които функционирането на човешкия организъм е невъзможно. Само в свинската мазнина се съдържа наситената арахидонова киселина, осигуряваща енергия за работата на клетъчните мембрани и сърдечните мускулни клетки. Именно благодарение на тази киселина в организма се случва холестериновия обмен – сланината помага да се формира добрият холестерол.

С помоща на този продукт се подобрява здравето на черния дроб и сърцето. Също така, диетолозите препоръчват да я използваме за профилактика на заболявания на черния дроб. В допълнение, този продукт осигурява полезен жлъчегонен ефект. Той се използва широко в областта на токсикологията, защото свинската сланина се свързва с радионуклидите и така премахва токсините от органите и тъканите.

Сланината също се използва за лечение на артроза и артрит от всякакъв тип, също при мастит, термични изгаряния, измръзване и повърхностни рани. Свинската мас е ненадмината за разтривки и масажи по време на остри респираторни инфекции и бронхити. Освен това, този продукт е полезен за тези, които страдат от липса на селен в организма, който присъства в достатъчно количество в него. Заклетите пушачи често имат нужда от селен, така че – яжте сланина!

Сланината е удобна и с това, че не се разваля лесно и може да се съхранява в хладилника за дълго време. При това тя ни дава истинска енергия. След ядене на няколко филийки, дори и на празен стомах, веднага ще забележите, че сте сити. Дори някои диети за отслабване (и това не е странно) са базирани на умерена употреба на този продукт. Непременно сложете на трапезата сланина по време на дълъг празник, защото така ще намалите токсичното въздействие на алкохола върху организма си. Човекът, който ги използва за мезе, няма да се напие бързо и на другия ден няма да го мъчи гаден махмурлук.

Противопоказания

Прекомерната консумация не се препоръчва, защото може да развиете затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

lekuva.net 

Бел.Б.Е. Всички месни продукти е добре да се консумират сготвени

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!