Проф. д-р Николай Радулов, бивш секретар на МВР: Сюжетът „Местан” показва, че България е разграден двор!

Проф. д-р Николай Радулов

Таня Джоева

Една година мина, а МВР не е мръднало. Министър Бъчварова говори обло, обтекаемо. Хората всъщност я питат: докога ще съществува тази гавра със сигурността ни?! Въпрос, на който тя не отговаря, казва за Епицентър.бг преподавателят в НБУ

- Проф. Радулов, задавате ли си тревожни въпроси около сюжета „Местан“?
- Да. Сюжетът „Местан“ показва, че България е разграден двор. 
За съжаление, в сферата на националната сигурност безредието е точно такова, каквото и в другите сфери – здравеопазване, икономика, образование. Безредието, корупцията, лошото управление се вършат от един и същи тип хора във всяка една област.  

- Въпросите, които си задавате?
- В състояние ли са въобще специалните служби да забележат поведение, което излиза вън от нормалния политически живот и вън от нормалните отношение между наши съграждани и чужди посолства. 
Не бива да твърдим, че българите не трябва да посещават чужди посолства, защото това би означавало да се върнем към годините преди 1989-а, когато всеки, който се доближеше до посолство, беше сниман, разпитван и разработван. Посолствата имат своите, както политически и информационни, така и функции, свързани с разпространението на собствената си култура, в създаване на връзки с гражданите. Не бихме могли да неглижираме, но и не бихме могли да забраним контактите на българските граждани с представители на другите държави. Още повече, че днес сме част от ЕС и такава забрана би изглеждала нелепа. 

- Какво ви тревожи тогава?
- Случаят е христоматиен и твърде ясно показва следното: цялата мощ на държавата, цялата мощ на специалните служби започва да работи само тогава, когато някой падне от власт. 
Всички във властта, които са корумпирани или извършват безобразия, би трябвало да са в обзора на специалните служби. А не да им се нахвърлят, когато са вън от властта и изгубят възможността да влияят върху специалните служби. Биенето на падналия не е най-добрата изява на когото и да било, най-малкото на спецслужбите. 
Непрекъснато говорим, че по наши наблюдения целият сектор „Сигурност“ се движи след събитията, че не се опитва да ги преодотврати, да придобие предварително информация, да прогнозира и така да създаде малко по-нормална основа за живот. Случаят „Местан“ потвърждава по безспорен начин тези наблюдения. 
В Стратегията за национална сигурност е отбелязано, че трябва да има проактивност в противодействие на престъпността. Ето още едно доказателство, че в България законите се неглижират, не се познават, а тези, които ги познават не желаят да се съобразяват с тях. 

- Смятате ли, че специалните служби все пак са имали информация за протурските връзки на някои от хората в ДПС – вече бивши, и защо се наложи Доган да се намесва, за да ги разобличава? 
- Службите чакат някой да им разпореди какво да правят. Това е много лош подход. Разузнаването може да чака да му разпоредят нова задача – разузнавателна задача. Но контраразузнаването и службите, близки до него като финансовото разузнаване и структурите за борба с корупцията, би трябвало да действат независимо – тогава, когато доловят признаци за престъпна дейност, без значение от кого се извършва. Факт е, че такова нещо ние не забелязваме. Нещо повече – установяваме, че информация за възможни престъпления се появява тогава, когато някой по някаква причина е неудобен на държавното ръководство, което и да е то. Не посочвам сегашното, защото същото беше и при Орешарски, и при Станишев, и при първото правителство на Борисов. 
Службите не се грижат за националната и за гражданската сигурност. Превърнали са се в слуги на актуалните управляващи. Те бързо се адаптират към всяка политическа ситуация. Лошото е, че от това националната сигурност не се подобрява, а гражданска, няма да е пресилено да кажем, въобще не съществува. 

- Остри думи!
- Обществена тайна е, че обществени фигури се заплашват един друг с разкриване на участие в престъпления, но всъщност с тези заплахи се блокират един друг. В техните глави знанието за извършени престъпления от политическия противник е разменна монета, а не основа за разкриване, справедливост и правосъдие. Това е изключително порочно и служители от специалните служби са се вместили в този порочен кръг – някои от тях се изживяват като кукловоди, други – като високопоставени слуги, които ще получат за награда част от баницата. А българският гражданин не получава сигурност под каквато и да е форма. 
Можем да разберем има ли сигурност по бюджета на сектора. Щом бюджетът на разузнаването е малък, а този на НСО се увеличава всяка година, това означава, че управляващите нямат доверие в службите за опазване на гражданската сигурност, а разчитат на специално обгрижване. Тоест, нямат доверие в МВР. Това обяснява защо Лютви Местан е отишъл в турското посолоство, за да бъде защитен. 

- Няма доверие в НСО?
- Опитът от последните години му е подсказал, че НСО трудно може да изпълнява други функции, освен да носи костюмите на охраняемия на  химическо чистене. Не зная каква е била заплахата, но Лютви Местан е решил, че тези, които го заобикалят, водят го насам-натам, шофират и му улесняват битието, при така създалата се ситуация не биха могли да го защитят. 
Покушението срещу Доган показа, че щом специално назначени и специално обучени служби не се справят със задълженията си, очевидно и българският гражданин не получава никаква защита. 
Прочетох в медиите, че от всеки три училища в България едно нямало охрана. За какво говорим, щом всяко училище трябва да бъде охранявано?! Нещата са се влошили толкова, че службите за обществен ред и сигурност не само нямат доверието на гражданите, но фактически не могат да си изпълняват задълженията. Това е твърде опасно. 

- Реакцията на министър Бъчварова за бягството на Местан в турското посолство гласи: той да си каже. Как ще я коментирате? 
- Госпожа Бъчварова, която ми е симпатична като човек, очевидно не е в час с тематиката за сигурността. И като че ли и не желае да влезе в час. Тя повече се стреми да изпълнява възложеното ѝ като вицепремиер. За съжаление, около нея има и съветници, които не са компетентни в сферата на сигурността, те я брифират и я подготвят да прави безлични или некомпетентни изявления. 
Не може да има толкова тежка, от гледна точка на сигурността, ситуация и тя да твърди, че това е вътрешнопартиен проблем. Как така?! Заплахата за живота на един човек, независимо кой е той, вътрешнопартиен проблем ли е? Какви са тези партии, в които вътре се избиват помежду си? 
Госпожа Бъчварова с лекота се е научила да избягва преки отговори на преки въпроси. Това не е добре, защото тя е министър на вътрешните работи. Една година мина, а министерството не е мръднало напред. На всеки въпрос тя отговаря обло, обтекаемо – че са създадени комисии, че се провеждат съвещания, че се е запознала и така нататък. А хората я питат за друго: докога ще съществува тази гавра със сигурността на хората. Въпрос, на който тя не отговаря. 

- Притеснително е, че сред поддръжниците на Местан е и главният мюфтия. Това вече говори за обвързване на политиката с религията. Имате ли информация или подозрения колко силно е влиянието на саудитските фондация сред българските мюсюлмани? Само в Пазарджик ли има последователи на радикалния ислям?
- Интересен въпрос. Занимавал съм се с проучването му. Радикалният ислям, противно на мнението в медиите, не е нещо престъпно. БПЦ се нарича ортодоксална църква. Тя е също толкова радикална, колкото радикалният ислям. Думата „радикален“ не е престъпление, въпреки че някой в Съвета за сигурност даде определение, че „радикално“ значи престъпно. Това е игра с думи на хора, които не познават ситуацията, или са решили да бъдат оригинилни, или са направили превод с Гугъл и се е получила глупост, която те решават, че е нещо теоретично значимо и важно. 
От гледна точка на сигурността наблюдавам от години какво се случва в ръководството на ислямската религия у нас: когато се появи спонсор, а дарители се появяват непрекъснато, започва борба между отделните крила кой ще привлече паричните потоци. Когато ги привлече едната страна, другата започва да пише съобщения и доноси, че страната, взела парите, е проводник на чуждо влияние – на Саудитска Арабия, на терористи, на Турция и т. н. След това нещата се обръщат: спонсориране започват да получават тези, които доскоро са говорили за чуждо влияние, и финансово ощетените започват да атакуват от същата позиция, често със същите доводи.
Всичко, което се говори за тези влияния и парични потоци, е въпрос за привличане на повече пари. Тези пари се озовават в джобовете на хора, свързани с исляма. Те са си намерили ниша за финансиране и в религията виждат само удобен повод. 
Прочетох, че Местан имал 50 милиона в банка. Но трябва да ви кажа, че и други българските депутати са неприлично заможни за средствата, които официално получават. Учудвам се, че никой от специалните служби не си задава въпроса откъде имат милиони. Или пък знаят отговорите, но не искат да се занимават или пък използват това познание с някакви неизвестни ни цели. 

- Откъде знаете, че имат милиони?
- То си личи, че са заможни. Вярно, от време на време избухва някой скандал. Например – скандалът с шестте апартамента на Цветанов. Но да ви кажа честно, шест апартамента са смешна история в сравнение с огромни плащания, огромни сметки, имоти зад граница, които иначе са извести. Не само сектор „Сигурност“ ги неглижира. Очевидно прокуратурата – също, както показа случаят „Бисеров“. Швейцарските власти отказаха да дадат информация за сметките му, най-вероятно заради неправилно формулирани питане и искане. Отправилите запитването или са безкрайно неграмотни и трябва да бъдат уволнени, или са безкрайно корумпирани и по тази причина също трябва да бъдат отстранени. 

- Какво за вас е национално предателство днес?
- Преди 1989-а, когато живеехме в една полутоталитарна държава – правешките хитрости правеха българският тоталитаризъм по-обтекаем и по-добродушен – беше ясно, че щом влизаш в чуждо посолство и даваш класифицирана информация, това е предателството. От 1992 година насам ходенето по посолства и носенето на информация се превърна в спорт не само за български политици, а и за служители на специални служби. Преди години един сайт излезе с информация какво се случва в ДАНС. Не стана ясно кой дава информация на сайта, но стана ясно, че ходят едни хора по коридорите на ДАНС и парадират: аз съм агент на английското разузнаване, друг казва, аз съм на американското и т. н. 
Очевидно има сериозна болест в специалните служби, поради което те не действат. Някои от българските политици пък поощряват развитието на това заболяване, защото то им е изгодно. Докато службите се занимават с вътрешните си проблеми, с кирливите си ризи, с вече 20-годишни псевдореформи, някой спокойно и само за няколко години може да натрупа милиони, получавайки иначе сравнително скромна заплата. 

- Очаквате ли отговор от Турция на случващото се около ДПС? Може ли да се разиграе бежанската карта?
- Турция си гони своите интереси – да разпространи колкото се може по-широко своето влияние, и не е доволна от развитието на събитията след свалянето на руския самолет и обвиненията за връзки с „Ислямска държава“, които дойдоха не само от руска страна, но и от американските, френските, английските специални служби. Турция би могла да окаже натиск с мигрантската вълна, само ако ѝ го позволим. 

- Имаме ли съпротивителни сили?
- Ние имаме възможност да не позволим мигрантската вълна да залива Европа през нашите граници. Въпросът е дали имаме политическата воля. Политическата воля не е политическо желание, а желание, което се изпълнява. С първата част сме добре – изразяваме воля. Липсва изпълнението. 
Не ме успокоява фактът, че минаващите през България са по-малко в сравнение с тези, които минават по море през Гърция. 100-200 души на ден съвсем не са малко. Мигрантите на територията на Европа вече са над два милиона. Един процент от тях да са свързани с терористичните организации, това означава огромна опасност за целия Европейски съюз. 
Много се надявах големите политически играчи да се вразумят и да бъде направена сухопътна операция, която да унищожи ИД. Това, което се прави сега – бомбардировки и изтласкване от заетите земи – има обратен ефект. Изтласкването значи, че тези хора ще използват създадените връзки и канали за трансфериране на хора и много скоро, когато бъдат изгонени от територията на Сирия, ще се окажат на територията на Франция, Германия, Испания. Това е изключително опасно, защото силите за сигурност в европейските държави трудно се справят. След падането на Желязната завеса те са свикнали да работят в ситуация на спокойствие, сменили са се няколко поколения и новите служители не са достатъчно подготвени и компетентни за реакция в днешните условия. Всички престъпления, които се извършват от ИД на територията на Близкия Изток, ще бъдат инплантирани на територията на Европейския съюз – проституция, трафик на хора, наркотици и оръжие. Всичко това ще служи за финансиране на терористични акции. Мисля, че наземните операции в Сирия вече са закъснели. 

- Нарисувахте страшна картина. В същото време МВР е в насипно състояние. В Елхово, Болярово, Средец са напуснали всички разследващи полицаи, РДВР-Ловеч е без ръководство, рапортите за напускане са се превърнали в епидемия. Напускащите казвали, че тръгват за чужбина. 
- Не мисля, че са тръгнали към чужбина, те просто напускат една система, която не им позволява нормално да работят и да се чувстват полезни. 
Не е възможно разследващ полицай да има 30-40 преписки на месец. Това значи, че работи формално, че гледа да напише няколко задължителни документа и да ги прехвърли на прокуратурата; прокуратурата ги пуска в съда, а съдът произнася оправдателни присъди, защото няма доказателства за престъпление. Това се случва в цялата структура на МВР – резултат от лошо управление. Пробутва се тезата напоследък, че министрите не трябвало да са професионалисти, защото били политически лица. А професионалистите били свързани със съответните гилдии и това пречело на обективността и способностите им за реформи. Опасна теза. Няма такъв идиот, който да назначи политическо лица да управлява самолет. Аз поне няма да се кача на такъв самолет, а предполагам и вие. 
За да управляваш нещо, трябва да знаеш какво управляваш. При всяка смяна на управлението се извършва поредна реполитизация на МВР. 
Казва ни се и друго: няма нужда министърът да е специалист, трябва да прокарва линията, която управляващите предлагат. Кажете коя е линията, която управляващите досега са дали на специалните служби? Лошо написани стратегии са сътворени от хора без опит и стаж. А най-високото ниво в МВР, поради незнание подписва глупости и ги превръща в ръководни документи. 
Не бих казал, че МВР е в насипно състояние. Бих казал, че лошото управление доведе МВР до това зловещо неработещо състояние. Поне половината от служителите искат да работят, но им се пречи изключително много. Хората работят с по три литра бензин в колите. Очевидно се краде, тъй като дрехите, които им дават на четири години, се разпадат още след първите няколко месеца. Оперативен работник, който води 7-8 значими дела, свързани с организираната престъпност, още от сутринта започват да го разхождат по охранителни мероприятия. 

- Защо?
- Защото няма хора. Защото и до днес прословутата реформа, свързана с администрацията, не е заработила. Ще видите, че и следващата година ще мине под знака на съвещанията, на комисиите, на специалните комисии и нищо няма да помръдне. 

- Но самолетът дотогава ще катастрофира. 
- Да се надяваме, че аз и вие няма да сме в него. Вижте, при такъв пилот, самолетът няма и да излети, макар че от джоба на данъкоплатеца харчим консумативи за него. Непрекъснато се търси откъде да се докарат пари. Но когато икономиката не работи, няма как да работи МВР. Не е възможно. 

epicenter.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!