БЛИЦ: Ексклузивно! Местан бяга от дома си, нанася се в къщата на Юджел Атилла в „Бояна“

Бившият лидер на ДПС поискал да изгонят гародовете на НСО от турското посолство
Местан

Отстраненият председател на ДПС Лютви Местан най-вероятно ще се нанесе в къщата, в която доскоро живееше бившия зам.-министър на транспорта Юджел Атилла. Депутати съобщиха, че днес бившият лидер на движението се е изнесъл от служебния апартамент на Народното събрание в столичния квартал "Изток", който обитаваше със съпругата си Ширин. Новият дом на Местан се намира в елитния столичен квартал „Бояна“, на улица „Подграмада“, предава Епицентър.бг. Къщата се води на фирма и затова Атилла не го е декларирал пред Сметната палата.

Атилла и съпругата му Елван наскоро бяха кумове на сватбата на дъщерята на Местан Елис. Тя е от първия му брак с момчиградчанката Нурсен, която от дълги години живее в Турция. Нурсен Атасой пък е от едно село със съпругата на Атилла. Снимки в социалните мрежи показаха, че те все още поддържат много близки отношения.

В момента изключеният от ДПС Местан се намира в Момчилград, където прави опити да събира поддръжници за нов проект. За сигурността му се грижат охранители от частна фирма. Освен тях все още бившият шеф на движението има шофьор и гард от НСО.

Попитан от Епицентър. бг истина ли е, че на 22 декември през нощта е била свалена охраната на политика, шефът на НСО ген. Ангел Антонов отговори: „Има охрана в момента, не му е свалена, но е намалена.“

Истината обаче е следната: В този ден, в 22 часа, близо 5 часа след като пресцентърът на ДПС пусна речта на Ахмед Доган на сайта си, в която почетния председател обявява декларацията за сваления руски самолет за гаф, Лютви Местан решава да потърси убежище в резиденцията на турския посланик. Той обяви, че се е страхувал за живота си, без да обясни откъде идва тази опасност. Предполага се, че преди това трескаво е звънял на посланик Сюлейман Гьокче и е получил уверение от него, че ще му бъде осигурена закрила. До този момента не е ясно от кого и защо.

Тръгвайки към сградата на бул. „Цар Освободител“, изплашеният политик бил придружен от дежурния екип на НСО, състоящ се от две коли и 4 души охрана. Когато кортежът паркирал пред резиденцията, огромна била изненадата на гардовете, когато им отказват достъп, каквато е практиката във всички случаи на охраняваните от службата вип персони. В пълно недоумение, те разбрали, че по личното настояване на Местан турските дипломати не са ги пуснали, като по този начин са възпрепятствали изпълнението на служебните им задължения.

От НСО обясниха пред "Епицентър", че обичайна практика е държавната охрана безпроблемно да влиза в посолства и резиденции, заедно с лицето, което пазят.

Веднага след конфузната случка в турското посолство, ръководството на националната служба решава драстично да съкрати броя на гардовете на Местан. Досега екипите, дебнещи за живота на бившия председател на ДПС са били три: по четирима гардове плюс двама шофьори. Преди всяка негова изява пък авангардна група от други 5 човека - служители на НСО, обхожда мястото за проверка. Вчера Епицентър. бг съобщи, че за 22 месеца охраната на бившия председател на ДПС е струвала 880 000 лв.

Една от най-коментираните теми сред медиите и депутатите от движението е къде ще седне в началото на новата сесия на парламента, която започва на 13 януари 2016 г. Досега Местан заемаше повече от 10 години на почетното място в средата на първия ред в пленарна зала. В качеството му на независим депутат от следващата ще му се наложи да се нареди на последния ред до осмиваната от всички бивша депутатка на Николай Бареков - Анна Баракова, до също изключения от своята партия Георги Кадиев и изгонените от самия Местан от групата на ДПС Муса Палев и Гюнай Хюсмен. Компанията е твърде разнородна, но във всички случаи ще предизвика журналистическото любопитство. /БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!