Фалун Гонг: древна традиция

Г-н Ли Хонгджъ, основател на Фалун Гонг - Упражнението на седяща медитация във Фалун Гонг
Г-н Ли Хонгджъ, основател на Фалун Гонг - Упражнението на седяща медитация във Фалун Гонг

Фалун Гонг е древна китайска духовна дисциплина от будизма. Тя се състои от учение за нравствеността и пет медитативни упражнения, които са един уникален и много ефективен начин да се подобри нивото на здраве и енергия.

В основата на Фалун Гонг са принципите на Истинност, Доброта и Търпимост (или на китайски Zhen 真 Shan 善 Ren 忍). Фалун Гонг учи, че това са най-основните качества на вселената и ги разглежда като пътеводител в ежедневието и практиката.

По думите на основателя на Фалун Гонг, г-н Ли Хонгджъ, "Асимилацията с най-висшите качества на вселената - Zhen 真 Shan 善 Ren 忍 - е в основата на практика. Практиката се ръководи от тези върховни принципи, базирайки се на законите, заложени в развитието на космоса".

Фалун Гонг е също така известна като "Фалун Дафа".До 1999 г. Фалун Гонг става най-популярната и най-бързо разрастваща се практика от това естество в китайската , ако не и в световната история. Само за седем години от представянето й на обществеността през 1992 г. , около 100 милиона души вече практикуват Фалун Гонг.

Култивиране / усъвършенстване във Фалун Гонг

В Азия духовни практики от този вид са често наричани начини за "култивиране / усъвършенстване ", или "самокултивиране / самоусъвършенстване", които са неразделна част от класическата китайска култура. Различните даоистки, будистки и конфуциански практики попадат в тази категория.

Фалун Гонг практикуващи правят упражнението на стояща медитация в Хонконг
Фалун Гонг практикуващи правят упражнението на стояща медитация в Хонконг

Посредством последователност и постоянство, ученикът на Фалун Гонг постига състояние на алтруизъм, по-голяма проницателност и информираност, вътрешна чистота и баланс - дълбоките механизми на това, което може да бъде наречено истинско здраве. В крайна сметка той се доближава до състояние на такова духовно възвисяване, което в азиатската традиция е известно като "просветление", или "постигане на Дао (Пътя)".

За разлика от монашеството, Фалун Гонг се практикува в обществото и нейните последователи могат да имат семейство, деца и кариера. Фалун Гонг се стреми към вътрешна трансформация, която се отразява във външната положителна промяна относно света, така че практикуващият става по-търпелив в семейството си, както и по-съвестен служител и по-активен член на обществото.

Награди в Китай и чужбина

Фалун Гонг е обект на много цитати, награди и прокламации, връчени от редица държавни служители и организации. Много практикуващи Фалун Гонг също са получили награди за своя активен принос в обществената дейност.

Основателят на практиката, г-н Ли Хонгджъ, е номиниран пет пъти за Нобелова награда за мир, а също така е предложен от Европейския парламент за наградата "Сахаров" за свобода на мисълта. Той е носител на "Международната награда за религиозна свобода" на Фрийдъм Хаус.

Избягващ светлината на прожекторите, г-н Ли направлява практиката чрез своите писания и изказвания по дадени поводи, като например по време на конференции на Фалун Гонг.

Г-н Ли Хонгджъ, основател на Фалун Гонг, говори на конференция в Ню Йорк
Г-н Ли Хонгджъ, основател на Фалун Гонг, говори на конференция в Ню Йорк

Г-н Ли винаги е настоявал разпространяването на практиката да става безплатно и тя да е достъпна за всички, поради което всички Фалун Гонг книги, видео записи и други материали са на разположение безплатно онлайн.

Малко хора днес знаят, че Фалун Гонг и неговите последователи са получили голямо официално признание в Китай през 1990-те години, преди да настъпи драматичната промяна в политическите ветрове през 1999 г., когато започва преследването на практиката.

През 1993 г. г-н Ли е обявен за "Най-почетния чигонг майстор" в Пекин, като официална институция му връчва "Наградата за най-висок напредък в авангардната наука".

Същата година, медията "Народна сигурност" - официален вестник на китайското Министерство на обществената сигурност - отправя похвали към г-н Ли за неговия принос "към промоциране на традиционните добродетели на китайския народ в борбата с престъпността, в опазване на обществения ред и сигурността, и в насърчаване на справедливостта в обществото".

До 1999 г. китайските власти отиват дори до там, че измерват количествено ползите от Фалун Гонг, като например, служител от китайската Национална спортна комисия заявява пред US News & World Report, че Фалун Дафа "може да спести от всеки човек 1000 юана от годишни медицински разходи. Ако 100 милиона души я практикуват, това са 100 милиарда юана спестени годишно от медицински разходи".

Днес Фалун Гонг се практикува в над 70 страни по света, в клубове и асоциации в много градове, фирми, университети и т.н. Много вероятно е такъв да има, или скоро да дойде, и в парка близо до вас.

faluninfo.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!