И все пак Христо успя да ги излъже

Тепърва ще се убеждаваме, че омертата е нарушена и духът от бутилката вече е изпуснат

Пламен Даракчиев

Някъде през март идеята бе в Народното събрание да влезе за ремонт Законът за съдебната власт, през който да бъдат прокарани голяма част от проблемите, очертани в Стратегията за продължаването на продължаване на съдебната реформа.

Слава Богу, тя бе изоставена и аршинът бе вдигнат далеч по-високо. От април натататък стана актуалната идеята за дълбоки конституционни промени, в основата на които бе разделянето на ВСС. По този начин дебатът бе изведен на възможно най-високо равнище – конституционното.

Това решение рязко усили резонанса в обществото, разшири основата на публичния разговор и дори в някаква степен го превърна в разговор за справедливосттта, за институциите, за държавността и за прехода като такъв. Видяхме резултата още преди първото обсъждане, когато станахме свидители на първите гърчове сред мафията.

В някаква степен тя дори се озова в капан, от който трябваше да излиза като вълк, който няма друг начин, освен да прегризе лапата си.

В крайна сметка противниците на реформата намериха начин да обезсмислят конституционната реформа. Но така изглеждат нещата само на пръв поглед. Тепърва ще се убеждаваме, че омертата е нарушена и духът от бутилката вече е изпуснат.

Не за друго, а защото през тази година за първи път дебатът за справедливостта, за върховенството на правото и в крайна сметка за държавността бе пренесен от улицата в самите институции. При това пренесен трайно и необратимо. Този дебат вече не може да бъде маргинализиран.

ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ЛЕГНЕ НА ОПЕРАЦИОННАТА МАСА ОЩЕ СЕГА

Можеш да разгониш с палки протест пред съдебната палата или парламента, можеш да сипеш върху протестърите огън и жупел чрез подставени медии, можеш да организираш контрапротести, можеш да протакаш в очакване да спадне градусът на обществената енергия, но няма как да се справиш с разрастващата се съпротива вътре в самите институции.

За мен това е събитието на годината. В този смисъл Христо и реформаторите, или поне онази част от тях, които бяха последователни в своята кауза, спечелиха.

-----

* Коментарът е от профила на Пламен Даракчиев във фейсбук.

http://clubz.bg/32213-i_vse_pak_hristo_uspq_da_gi_izlyje 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!