Данък ли е „данък уикенд“?

Данък ли е „данък уикенд“?
Или как се роди поредна манипулация, в която наемните работници бяха облъчени да бранят привилегии на бизнеса

/КРОСС/ Вкараха ни по терлици още един данък. По втория начин. Тихомълком. Удариха фирмите. Ще плащаме за двата почивни дни седмично. - заглавия на статии и медийни коментари, относно промените в нормативната уредба за ДДС. Изригна вълна от недоволство. Разбираемо, при огромното недоверие към управляващите народът очаква да го цакат още с поздрава „Добро утро!" в сутрешните блокове. „Какво ли са замислили този път тия...?!"

Понеже Народът трябва да тича на работа, да заведе и вземе детето от детска градина, да помогне на майка си да отиде на преглед, да се бори със задръстванията и ЧЕЗ, бюрокрацията и „Софийска вода", той няма време да отвори законите или пък да се поинтересува как работи ДДС и защо данък „Уикенд" не само не е нова норма, но не е и данък. Като няма време, ще разчита на чужди интерпретации. А програмите и страниците трябва да се пълнят с нещо. Колкото по-скандално, толкова по-продаваемо. Пошлият ПР напълно подмени смисъла. Още по-лошо - практикува се от всички, абсолютно всички видими организации, които би трябвало да ориентират гражданите, не да заблуждават в преследване на краткотрайна слава.

Притоплена манджа

Собственикът няма право да си купува лични вещи, да ги отчита като фирмени и да пропуска да плаща ДДС и понастоящем. Това се отнася и за услугите, които ползва като физическо лице. Този текст може да бъде намерен в действащия от 2007 г. Закон за ДДС. Със сигурност го има и преди това, защото това е смисълът на данъка добавена стойност - облага се и се заплаща от потребителя само допълнителната стойност на стоката, формирана в конкретното предприятие. Личното ползване не добавя стойност към стоката, поради което не може да се освободи от данък.

Ако някой реши да провери, да погледне чл.6 ал.3, т.1 и чл.9 ал.3, т.1 от действащия закон с поправки от 2013 г. или старите варианти на чл. 6 и чл. 9 от 2007 г. Ужасно конфузна ситуация за гения, който нарече поправката данък „уикенд". В случай, че не го е направил с умисъл и има малко професионална съвест.

Данък „уикенд" плащаме ежедневно

Всички ние като потребители плащаме ДДС, не само през уикенда, а ежедневно и за всичко. Някои собственици на бизнес  - без значение от големината на предприятието, се изхитряват и купуват личните си вещи като фирмени. Така платеният от тях ДДС им се връща.

Да разгледаме един пример: В случай, че гражданин (физическо лице) си купи нов апартамент за 120 000 лв., с тази сума той плаща и ДДС. Ако собственик на фирма купи същия апартамент, запише го като актив на предприятието, но го ползва лично, от държавата ще му бъдат върнати 20 000 лв. В допълнение имотът ще се амортизира по план за 25 години, разходите ще бъдат вписани във фирмената документация, с тях ще се редуцира годишната печалба на компанията. Ще се намали и дължимият данък печалба, разбира се.

Принцип на действие на ДДС

Накратко - това е един от най-антисоциалните данъци. Данък, който се прехвърля изцяло върху крайния потребител. Неговата тежест е по-голяма за ниските слоеве, защото те харчат целия си месечен приход. По-заможните спестяват, а върху влоговете ДДС не се начислява.

Данъкът е още по-несправедлив, когато работи дефектно. Като в примера с апартамента горе. За тези, които не са попадали на схемата на действие на ДДС, предлагам опростен пример от курс по ценообразуване - производство, което приключва само в два етапа.

Tabl1

1)      Производителят на дървен материал начислява ДДС върху сумата от разходите за добив на дървен материал и печалбата. Неговата крайна цена от 10,01 лв. включва и данък добавена стойност в размер на 1,67 лв. Той ще получи този данък от производителя на столове, който закупи от него материала и ще трябва да го внесе в държавната хазна.

2)      Производителят на столове от своя страна ще произведе и продаде финалния продукт - дървен стол на крайният потребител, с включен ДДС общо 4,09 лв. Част от него, както е написано в т.1, вече е внесен в бюджета от първия производител във веригата. Собственикът на фабриката за столове ще внесе само разликата (4,09 лв. минус 1,67 лв.). Това е и размерът на ДДС, изчислен върху сумата от разходите и печалбата на този втори етап от производствената верига.

Всеки производител/търговец по веригата „изтласква" данъка от себе си към крайния потребител. В случай, че успее да не плати ДДС за активи, които ползва за лични нужди, има два варианта:

Истерията

Ето защо никога не е било приемливо активи за лично ползване да се отчитат като фирмени. Поради това е учудващо първо защо работници и служители се възпротивиха, второ защо изригнаха видни десни функционери. Тъкмо те трябва да знаят как работи техния данък. Или ДДС е хубав налог, само когато не трябва да го плащаме ние?

Maluk_biznes

На горната картинка може да се видят тегобите на собственика на малък или среден бизнес (не е ясно точно какъв). Да приемем, че описаното е 100% истина, дори и да останат дребни съмнения, че авторът, който е бил политическо лице на ръководен партиен пост, използва повода за агитацияНо със сигурност има такива случаи, дори точно този да не е сред тях. Напълно справедлива е критиката към бюрокрацията и корупцията. Тя се допълва с изразеното другаде несъгласие, че едни трябва да плащат, когато ползват активи в лично качество, а други (като Бойко Борисов, министри, депутати и присъдружни) ползват държавни активи, за да не плащат от личния си джоб. Хитруването на едни обаче не може да е алиби за злоупотребите на други.

Остават въпросите:

И най-важният въпрос: Ако се позволи на предприемачи да продължават да „пестят" данък, може ли и ние като физически лица да не дължим ДДС? В крайна сметка личното ни потребление е вложение в качеството и количеството на „работната сила", която ползват малки, големи и още по-големи бизнеси. Плащанията за данък добавена стойност формират 1/6 от целия ни месечен доход. Това би следвало да тежи много повече за работещите (дори на офис-тружениците), отколкото че работата им щяла да се утежни с попълването на още един протокол.

„Промяната"

Всъщност не е никаква промяна. Както стана ясно, и до момента текстът присъства в закона за ДДС, без да е уточнено как се изчислява личното потребление. Според вносителите - министерство на финансите, уточняващите текстове се правят под натиска на решения на Съда на ЕС. Предложението премина през няколко варианта - от прилагане на твърд процент за лично ползване (според Менда Стоянова - 30%); през методики, които работодателите сами изготвят (то беше отхвърлено от самитеработодатели); до настоящия вариант, който видимо нищо не уточнява. В тази връзка дебатите са добре дошли. Но дебати за начина на изчисление на личното ползване, не поредната манипулация, в която пробизнес настроените медии манипулират наемните работници да бранят привилегиите на бизнеса. За кой ли път.

И не, това не е идеологическо противопоставяне. ДДС е несправедлив данък. По-добре да го няма. Но докато го има, не бива да се прилага дефектно, за да става още по-порочен.

Всъщност идват празници. Май не е време за размисли. Да пишемданък „уЙкенд" и да бегаме;)

Автор: Ваня Григорова
Източник: Solidbul

cross.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!