Стотици руски танкове и бронирани машини са стоварени в Ирак - Турция изтегля войските си от Ирак

Три тежки огнеметни системи ТОС-1А "Солнцепек" напускат пристанището Ум Каср


Един залп на ТОС-1А опожарява площ до 40 дка

Стотици руски танкове и бронирани машини са стоварени в иракското пристанище Ум Каср

Саудитският вестник Okaz, цитирайки иракски информационни агенции, съобщи за пристигането на руска бронирана техника на 16 декември в иракското пристанище Ум Каср в южната провинция Басра. Съобщава се за около 100 руски танка Т-72 и 300 бронирани машини.

Изданието обръща внимание, че за доставката на военна техника като че ли няма договор за купуване. Иракското МО не коментира обема на техниката и причините Русия да я изпрати в Ирак „без сключване на контракт за въоръжение или като извънпланова покупка, отбелязва Okaz.

Преди това иранската агенция Fars съобщи за доставка по море в Ирак на голяма партида руска бронетанкова техника, като например БМП-2.

Няма нищо странно, че между Москва и Багдад няма договор или поне той не е обявен с искане на някоя от страните за конфиденциалност, тъй като Ирак фактически се намира в състояние на война с „Ислямска държава”.

Това не са единствените доставки на бойна техника за Ирак. Например през този юни в Ум Каср наред с друга техника са стоварени три тежки реактивни огнеметни системи ТОС-1А „Солнцепек”. Това изключително мощно оръжие е доставено в рамките на сключения през 2013 г. голям договор за сухопътно въоръжение на стойност около $1,6 млрд. Първите три „Солнцепек” са доставени на 18 юли 2014 г. в Багдад със самолет Ан-124 „Руслан”. Доставени са и щурмови самолети Су-25, които веднага са въведени в бой и са спомогнали за удържането на настъплението от страна на „Ислямска държава” през лятото на 2014 г.

Превод и редакция: БЛИЦ 

Турция продължава да изтегля войници от Ирак

Турция съобщи на 19 декември, че ще „продължи“ да изтегля войските си от северен Ирак след като президентът Обама покани президента Ердоган да го направи, за да намали напрежението с Багдад, съобщи АФП.

„Отчитайки чувствителността на иракската страна.. Турция ще продължи процеса на вече започналото изтегляне на войските си, позиционирани в провинция Мосул“, каза в изявление турското МВнР.

Иракското правителство поиска в началото на седмицата „пълно изтегляне“ на турските части от територията си, след като Турция разположи войници и танкове във военен лагер близо до Мосул.

Багдад нарече разполагането незаконно „нахлуване“, но Турция обясни, че го направи за защита на турските обучаващи, които работят с иракската армия в борбата с джихадистите от Ислямска държава.

В телефонен разговор на 18 декември Обама поиска Ердоган да предприеме стъпки за „деескалация на напрежението с Ирак, включително като продължава да изтегля турските военни части“.

Той настоя за необходимостта Турция „да уважава суверенитета и териториалната цялост на Ирак“.

Висш турски представител каза миналата седмица, че между 150 и 300 войници и 20 танка са разположени в защита на турските обучаващи в лагера Башика край Мосул, пише Хюриет.

В изявление от 19 декември турското МВнР каза, че има „липса на комуникация“ с Багдад по въпроса и че Анкара „ще продължава да координира с иракското правителство военната си помощ за страната в борбата с ИД“.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/world/2015-12-20/turtsiya-prodalzhava-da-izteglya-voynitsi-ot-irak


bgonair.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!