Преподавателят от АУБ Дейвид Емъри: Мюсюлманите идват в Европа, за да наложат шериата

Налудничавата идея на ЕС за мултикултурализма е разрушителна, смята американецът, който от 8 години живее в България

Дейвид Емъри от осем години живее в Благоевград и преподава в Езиковия център на Американския университет. Завършил е две магистърски степени: по богословие в Християнския университет в Лабък (Тексас) и по педагогика от Бостънския университет. Той е американски офицер от резерва. Постъпва на 18-годишна възраст като доброволец във Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ. Служи 9 години като авиомеханик и експерт инструктор, а след това 11 години като офицер по поддръжката на самолети. Бил е разпределян в различни страни: Тайланд, Гърция, Германия, Белгия. В Германия е работил в Главния щаб на ВВС на САЩ в Европа. След 20-годишна служба се уволнява като капитан. В интервю за вестник "Струма" той се спира подробно на темата за предстоящите президентски избори в САЩ.- Президентските избори в САЩ са след по-малко от година. Кои са кандидатите за президент към този момент?
- В социологическите проучвания между кандидатите на Демократическата партия води Хилари Клинтън. Друг кандидат от демократите е Бърни Сандърс, който е регистриран социалист, но се кандидатира в листата на демократите.

- Може ли да поясниш какво означава социалист в Америка?
- Социалистите в Америка са подобни на тези в Европа, те следват демагогията и разбиранията на всички социалисти по света. Искат държавата да упражнява по-строг контрол, много голямо правителство - с много служители. Обявяват се в подкрепа на работническата класа, обаче обикновено на практика никога не правят нищо в тяхна полза.

- Но в Америка те не са били на власт досега.
- Официално като партия - не, но има прикрити действия на социалистите. Те са участвали в управлението на държавата още по времето на президента Удроу Уилсън през Първата световна война. Бърни Сандърс е един от двамата сенатори от щата Върмонт (сенаторите в САЩ са общо 100 на брой, по двама от щат) и в Сената той се води като представител на Социалистическата партия. Не е демократ, не е републиканец, а социалист - това е неговата политическа ориентация. Социалистите и демократите имат много общи платформи, тези две партии са много близки една до друга и затова често се кандидатират в една листа.

- Според българите в Щатите има две партии - Републиканска и Демократическа.
- Да, но Демократическата партия сега се отъждествява със Социалистическата. Като сравниш социалистите в Европа и социалистите и демократите в Щатите, разликата в идеологията им е незначителна.

- А може би приликата им е във фразеологията? Социалистите в Европа през последните 25 години не се отличават много от десните партии, като допуснаха да си отидат лека-полека извоюваните след Втората световна война социални придобивки на работещите.
- И в Америка е така. Демократите приличат на социалистите идеологически, имат много подобни действия и са оставили точно такава следа. Твърдят, че подкрепят работниците, а на практика не действат в техен интерес. Демократите често дават за пример скандинавските държави като начин на управление на държавата, това е за тях идеалът. Въпреки че социализмът руши вътрешно скандинавските държави и те започват да изпитват затруднения, хората продължават да настояват да има социализъм.

- Доналд Тръмп ли е фаворитът на републиканците?
- В момента той води в социологическите изследвания на републиканците - има около 40% одобрение, около 10-15 пункта по-напред от следващия кандидат. Но тези числа се променят много бързо, защото политическата ситуация е изключително динамична. Нищо чудно утре друг кандидат да излезе начело.

- Разкажи за него нещо, което не сме чули по новините.
- Доналд Тръмп е изключително успешен предприемач, имал е и затруднения, и успехи в бизнеса си. Става мултимилионер, но после загубва тези милиони, банкрутира веднъж през 80-те или 90-те години. Но после забогатява още повече и в момента е мултимилиардер. Той се кандидатира от листата на републиканците, макар невинаги да е действал като чист републиканец. Известно е, че през годините е спонсорирал кампаниите на различни демократи. Даже се чу, излезе в пресата, че е подкрепял кампания на Хилари Клинтън - не президентска, а за друг пост. Сега обаче се кандидатира като републиканец и речите му са изпълнени с идеологията на републиканците, говори като републиканец. Изказва много силна подкрепа за американските военни, за армията - и за тези, които са на активна служба, и за ветераните. Той смята, че трябва да се изгради много стабилна оградна стена по цялата граница с Мексико - от Мексиканския залив до Тихия океан в Калифорния, тъй като сега има стена само на отделни участъци от границата.

- Но морето остава като вариант...
- Да, но много по-лесно е да се прекоси река Рио Гранде, отколкото да се премине с лодка по море.

- Защо е толкова важна за Тръмп тази стена? Та нали американците ползват евтиния труд на мексиканците.
- Да, но има законна процедура, която човек трябва да спази, за да живее и работи в САЩ. Смята се, че в момента в Щатите има около 12 милиона незаконни емигранти от Централна Америка. Американците приветстват хората, които идват в страната да работят законно. Тръмп не мрази хората от Централна Америка, но обича Конституцията и законите на държавата и смята, че трябва да се спазват и прилагат на практика.

- Тези 12 милиона нелегални емигранти нямат право да гласуват, така че Тръмп не би могъл да ги загуби като гласоподаватели.

- В момента щати като Калифорния са направили възможно гласуването дори на хора, които пребивават в Щатите нелегално. Това е лудост. Няма друга държава, никъде по света не е разрешено на незаконно пребиваващи да гласуват за местния щатски парламент. Глупави, тъпи губернатори демократи! Настоящият губернатор на Калифорния Джери Браун е разрешил тези неща. Това са щатски закони и те са си ги гласували.

- А не противоречат ли на Конституцията?

- Калифорнийските власти разрешават да се издават шофьорски книжки на незаконно пребиваващи граждани. В шофьорската книжка никъде не е отбелязано, че нямат легален статут. А в Америка се гласува с шофьорска книжка, тя е най-често ползваният документ за самоличност. Така всеки гражданин на Калифорния с шофьорска книжка може да се регистрира да гласува. Законът не казва, че незаконно пребиваващите граждани могат да гласуват, но ако ти имаш шофьорска книжка - можеш да гласуваш, и те са използвали тази дупка в закона. Официално им се издава шофьорска книжка, а те неофициално отиват и гласуват. За гласуването се изисква само документ за самоличност, те представят такъв и могат да гласуват.

- В Щатите гражданите имат ли идентификационен номер като нашия ЕГН?
- Да, имат социалноосигурителен номер.

- А работещият нелегален емигрант има ли такъв номер?
- Не, но може да си открадне обаче.

- Щом ти знаеш за тази практика, предполагам, че го знаят всички - сенатори, президент, медии. Какво правят те?
- Една от причините калифорнийските власти и губернаторът толкова да се постараят да направят възможно издаването на шофьорски книжки е точно за да може тези хора да гласуват за тях. И те остават на власт с помощта на гласовете на тези хора. Медиите в Щатите днес подкрепят Демократическата партия, не раздуват тази история, не се проверява и не се съобщава за тази практика, просто тази тема не се отразява. Ужасна ситуация.

- Този пробив в честността на изборите не подрива ли вярата в демокрацията?
- Американската демокрация е република, основана на така нареченото представителство - една малка група представлява голямата група. Ние избираме представители - сенатори и конгресмени. Когато се кандидатират за държавен пост, те дават различни политически обещания, но когато ги изберат, невинаги спазват тези обещания или пък слушат какво им казва народът. Истината е, че повече от половината американци са консервативни по своите разбирания християни, вярващи хора с християнски ценности. Но на избори се получава един парадокс: всеки щат е разделен на райони по време на избори; при това разделяне границата на района може да се постави така, че да се раздели броят на консервативните гласоподаватели, а да се групират в един район гласоподавателите демократи. Така изглежда, че районът е с демократична ориентация, а всъщност мнозинството от хората в щата са републиканци. Това е манипулация на числата, на истинските нагласи.

- Преди няколко месеца млада девойка от Франция, която има български корени, но е приела исляма, на моя бележка, че Франция е християнска държава, тя възрази много остро. Това ме провокира да ти задам въпроса Съединените щати християнска държава ли са?
- Категорично да. Америка е основана на християнско-юдейски принципи, тези принципи са залегнали в основите на държавата, на Конституцията.

- В Лисабонския договор - конституцията на ЕС, европейските политици обаче отказаха да назоват европейската цивилизация "християнска".
- Разбираемо е. Те са приели налудничавата идея за мултикултурализма, която обаче разрушава Европа и заплашва да нападне и Америка.

- Вече 20 години живееш в Европа (България, Германия, Гърция, Белгия) и познаваш добре обстановката. Изненадаха ли те последните терористични актове в Париж?
- Аз смятам, че една от големите грешки в Европа беше създаването на Европейския съюз. Разбирам какво са се опитвали да направят лидерите на Европа - виждането им е било да създадат Европейския съюз подобно на Съединените американски щати. Но САЩ са създадени от 50 щата с хора еднакви и подобни, които си приличат помежду си. Докато Европа е съставена от държави, чиито народи притежават много различна история, култура, традиции, език, разбирания. За да може да работи Европейският съюз, трябва да се приеме идеята за мултикултурализма - че всички хора, всички култури, всички разбирания са еднакви или равни. Но тя е фалшива, не е вярна.

- Би ли пояснил с пример?
- Ислямът и християнството не са еднакви, а несъвместими религии, те не могат да се приравняват една към друга. Вярващите в учението на исляма мюсюлмани са убедени, че в целия свят трябва да съществува шериат, той да бъде начинът на управление. Навсякъде, където има мюсюлмани, законът на страната трябва да е шериат. Те вярват единствено в този начин на управление. Затова в Европа мюсюлманите идват с цел да установят шериат - не да се съобразяват със законите на страната, в която живеят, а да наложат шериата. Ако европейските лидери продължават да вярват, че мюсюлманите са еднакви и равни с всички християни, ще продължава да има проблеми. Не че мюсюлманите са лоши хора, но просто тяхната религия е различна, те са различни.
Това, което през последния век прави Америка толкова велика държава, е, че в началото на ХХ век тя отваря врати за емигранти от цял свят. Емигрантите пристигат в Америка от цяла Европа, но идват, за да бъдат американци. Тяхната цел е да станат американци. Дори е имало случаи, когато емигрантите не са разрешавали на децата си да говорят на майчиния им език, настоявали са да говорят американски английски, много бързо са възприели начина на обличане на американците, традициите и културата на американците. Целта им е била да се интегрират и те напълно са се интегрирали в американската система. Но мюсюлманите емигранти не се интегрират в Европа.

- А у вас?
- В Америка мюсюлманите също не се интегрират.

- Но вероятно броят им е незначителен...

- Доста са всъщност, няколко милиона. Има цели селища, които са изцяло под мюсюлмански контрол. Например един голям град Диърборн в щата Мичиган.

- А ходят ли жените забулени?
- Някои от тях. Те си строят мюсюлмански училища. Има райони, в които, ако не си мюсюлманин, не те приемат, не можеш да отидеш. На религиозните общества в Щатите е разрешено да разкриват свои училища - не неделни, а редовни училища от детска градина до 12 клас. Много християнски групи са създали свои училища. Това са частни училища, не са безплатни, нямат никаква издръжка от държавата. Такива училища спазват някакви общи насоки, които са зададени от държавата, но понеже са частни и са свързани с религиозни общества, имат право да преподават религиозните разбирания на съответната група, която ги е създала и ги издържа. Има частни католически училища, в които се преподава католицизъм; има протестантски... В тях се преподават общообразователни предмети, но са прибавени и предмети, които са свързани с религиозните разбирания на тяхната вяра.
Напълно законно е мюсюлманите да създадат частно мюсюлманско училище и да преподават под формата на различни предмети религиозните разбирания на мюсюлманите. Проблемът е, че основните разбирания на исляма не съответстват на основните разбирания на Америка и на американците. Те са в противоречие. И това е проблемът. Те се изолират по този начин от американската култура.

- Не разбирам защо се заселват в Европа или в Америка, когато не искат да променят средновековния си начин на живот?
- Защото Коранът им казва, че те трябва да завладеят света. Те не са емигранти, те са нашественици, завоеватели. България много добре знае как става, защото петстотин години е била част от Османската империя и разбира този процес на завладяване и претопяване. Животът под закона на исляма не е добър.

- Ще се върна пак на разговора ми с девойката от Франция. Изразих своето неразбиране как една жена може да одобрява исляма, който се отнася зле с жените, даже не ги счита за човешки същества.
- Смятам, че това 18-годишно момиче е влюбено в някаква идея или е влюбено в някакъв мюсюлманин. Няма друга религия, която така да обработва хората и да ги кара да постъпват нечовешки.

- Така е. Но да се върнем на темата за президентските избори. Ти самият имаш ли предпочитание към някого от кандидатите?
- Аз съм републиканец по убеждения и моят любимец е Тед Круз, сенатор от Тексас. Той много силно вярва в американската Конституция, много силно подкрепя американската армия, изключително интелигентен и умен човек е. По професия е юрист. На 45 години е. Баща му е кубинец, емигрант от Куба, а майка му е американка. В колежа многократно е бил шампион по дебати, а като млад адвокат е работил като асистент на съдии от Върховния съд на САЩ. Бил е главен прокурор на щата Тексас и като такъв е пледирал пред Върховния съд на Щатите. Изключителен патриот. Той е в групата кандидати за президент, които са много близо след Доналд Тръмп.
На втора позиция има няколко души с близки проценти на одобрение според социологическите проучвания. Единият от тях е чернокож пенсиониран мозъчен хирург - Бен Карсън. Но той досега не е участвал в политиката, няма никакъв политически опит, което може да е от полза, а може да е и недостатък. Друг кандидат в тази група, които са, общо взето, всички на второ място, е Марко Рубио - конгресмен от Флорида. Той също е млад и има кубински корени. Родителите му са били репресирани в Куба от Кастро, дошли са в Америка, за да бъдат децата им свободни. Заложили са у децата си силна любов към Америка.

- Кои според теб ще бъдат окончателните кандидат-президенти на Републиканската партия и на Демократическата партия?
- Тепърва предстоят избори в самата Републиканска партия, които ще излъчат кандидата на партията. Същото става в Демократическата партия. Ако Хилари Клинтън не влезе в затвора преди президентските избори, тя ще бъде кандидатът на демократите. Ако Доналд Тръмп не изпадне по някаква причина от надпреварата заради нещо твърде противоречиво и скандално, което е казал, ако сам не се вкара в беля, най-вероятно ще бъде кандидатът на републиканците. И надпреварата ще се реши между Тръмп и Хилари Клинтън. Това, което се счита за предимство на Доналд Тръмп, е, че той също няма политически опит. Освен това е изключително богат, което означава, че може да бъде независим от други хора. Тоест казва това, което мисли. Много хора това ги обижда, а пък някои от нещата, които казва, са просто неразумни. Ако Тръмп не стане кандидатът на Републиканската партия, вината ще си бъде изключително негова. Аз лично искам да видя Тед Круз кандидат-президент и президент. Ако не стане кандидат за президент, надявам се поне да бъде кандидат за вицепрезидент.

- Съединените щати са президентска република, но каква част от властта притежава президентът?
- Според Конституцията на САЩ президентът притежава една трета от властта на държавата (другите две трети са на Конгреса и на Върховния съд). Обама доста е разпънал Конституцията, много пъти е действал еднолично и успя да избегне контрола на Конгреса. Моето скромно мнение е, че ако стриктно се спазва американският закон, Обама досега трябваше да бъде подложен на импийчмънт - да го свалят от власт и да го осъдят.

- За какво?
- Например Обама въведе здравната реформа, без да получи нито един глас от Републиканската партия - нула гласове! Този закон е подкрепен изцяло и единствено от демократи и е изключително опасен, тъй като не действа правилно. Много пъти вече Обама подписва резолюции, с които кара властите да игнорират тези части от закона, които не действат, което е незаконно - той няма право по закон да изисква, да налага части от закона да не се спазват. Законът е закон и трябва да се спазва, не може един човек в държавата да решава коя част от закона да се прилага и коя да не се прилага. Когато двете камари на парламента създават закон, а президентът го подписва и става валиден, влиза в сила, президентът не може еднолично да сменя части от закона, които на него не му харесват. А Обама е направил точно това, което означава, че самият той е нарушил федерален закон. Той е злоупотребил със своята власт на президент и е нарушил закона многократно.
Подобни действия е предприел и спрямо други закони, примерно като закона за притежаване на оръжие. Втората поправка в Конституцията дава право на всеки американец да притежава оръжие. Обама е подписал резолюции, с които прави притежанието на оръжие трудно, и по този начин е нарушил конституционните права на много хора. Единствено Конгресът може да създаде закон, който да регулира емиграцията. А Обама лично е подписал такива резолюции, с които е накарал емиграционните служби да нарушават федерални закони. Повечето от тези 12 милиона незаконни емигранти трябва да бъдат депортирани, обаче Обама е подписал резолюция, с която забранява депортирането на тези хора. Което е в нарушение на федерални закони.
Действията на Обама приличат на действията на диктатор, а не на демократично избран президент. Обама е това, което аз отдавна казах, че ще стане - един ужасен президент.

- По време на мандата си президентите имат имунитет и не могат да бъдат съдени. Но след края на мандата му във Франция съдиха експрезидента Саркози. Случвало ли се е американски президент да бъде свален преждевременно или да бъде съден след мандата? С други думи, има ли осъждан американски президент, за да предположим какво ще му се случи на Обама?
- Не, няма осъждани за някакво престъпление президенти.

- Значи и на него ще му се размине.
- Да, разбира се. Имаме двама президенти, които са били отстранени с импийчмънт. Импийчмънт означава, че са им предявени обвинения по време на мандата им и двете камари на Конгреса гласуват за това дали са виновни, или не. Но не означава, че ги свалят от власт. Никога досега не е гласувано за сваляне от власт на президент. Срещу президента Андрю Джонсън, който идва на власт през 1865 след убийството на Ейбрахам Линкълн (бил му е вицепрезидент), е имало импийчмънт; срещу Бил Клинтън също заради това, че е излъгал Конгреса за аферата си с Моника Люински, но и двамата са продължили да бъдат президенти, не са били свалени от власт. Няма съдени или осъждани бивши президенти.

- Какво имаше предвид, когато каза за Хилари Клинтън "ако не влезе в затвора"?
- Хилари е нарушавала законите многократно. Например като държавен секретар тя си е направила в къщата си лично неин, частен сървър и частен имейл. Явно го е направила, за да може да скрие от хората (от обществото) електронната си кореспонденция. В ролята си на държавен секретар тя е разполагала с поверителна и строго секретна информация и нарочно е позволила такава засекретена информация да минава през нейния частен сървър. Заради това тя би могла да отиде в затвора, такова нарушение се наказва със затвор.

- Обаче главният прокурор не я подвежда под отговорност?
- Главният прокурор на страната е чернокожа жена демократ и е назначена от Обама. Не повдига обвинение. А трябва!

- Ние имаме народна поговорка: "Гарван гарвану око не вади".
- Тука има една уловка. Ако Обама не желае Хилари да го наследи като президент, той много лесно може да насъска главния прокурор на държавата срещу нея и да я злепостави. Не е тайна, че Обама е изключително агресивен към хора, които не харесва, не одобрява и го критикуват по някакъв начин. Той ги преследва! Той има такава практика и това е известно. Изключително злопаметен е и отмъстителен. В момента, когато Обама реши, че иска да отстрани Хилари, може много да я злепостави и да й създаде големи главоболия. Обаче няма друг кандидат на демократите, няма кой да застане на нейно място. Този Бърни Сандърс е социалист, когото никога няма да го подкрепят демократите. Наистина в момента няма силен, стабилен кандидат на Демократическата партия.

- Явно и при вас, както и при нас, медиите силно обработват съзнанието на хората. Преди втория мандат на Обама интервюирах наша българка, която от 20 години живее в Чикаго. На въпроса ми кого предпочита за президент, тя отговори ентусиазирано: "Как кого?! Обама! Той е единственият, който се грижи за бедните".
- Бедните си оставят бедни по време на властта на Обама. Ленин е измислил как да нарече тези хора - "полезни идиоти". Това са хора необразовани, неуки, без информация за нещата. Те са полезни, защото са податливи на пропаганда и на манипулация. Медиите в Америка също действат като полезни идиоти за демократите, те са лакеи на демократите, вършат им голяма услуга.

- У нас тези, които се кичат с думите демократи, са на практика истински болшевики: не допускат чуждо мнение, никога не дават правото на другия...
- Точно такива са демократите и в Америка, абсолютно същите. Те са изключително нетолерантни, признават само и единствено своето мнение. Климатът в Щатите е точно такъв - на нетолерантност, не неприемане на различно от собственото мнение, протести непрекъснато, отстраняване на хора, които са с различна политическа ориентация. Инакомислещите са потискани, репресирани и злепоставяни непрекъснато. Обама трябваше да е президентът на народа, обединяващ хората, а вместо това той лично е отговорен за най-големия раздор в Америка, за засилването на расизма и на расовото напрежение. Той върна Америка 60 години назад. Това му дава и сила, разчита на това.

- Какво трябва да направи един американец, за да влезе в надпреварата за конгресмен, сенатор, президент?

- Първо трябва да участва в местната политика, на ниво район, град - в градските управленски власти, след това на щатско ниво. Трябва да кандидатства за пост и хората да гласуват за него. Ако е преуспял предприемач, адвокат или лекар, ако има по-висок пост и стане популярен, когато хората познават и се е доказал в своята сфера, може да кандидатства за пост в управлението на града или на щата. И от тази позиция може да се намеси в политика, която е на по-високо равнище.

- Обявява ли се в Щатите процентът на гласувалите?
- Да, и това всъщност е процентът от регистриралите се, а не от имащите право на глас. В Щатите има активна регистрация на желаещите с право на глас. Има американци, които никога не са гласували и никога не са се регистрирали, но те не влизат в тази статистика.

- Какъв е броят на гласувалите на последните президентски избори?

- Последните президентски избори бяха през 2012, когато Барак Обама беше преизбран. Въпреки че броят на хората с право на глас се е увеличил, броят на хората, които действително са упражнили правото си на глас, е намалял. 57,5% от хората с право на глас са гласували. Това са хора, които биха могли да се регистрират да гласуват, ако пожелаят. От всички граждани с право на глас са се регистрирали да гласуват 70%. От тези, които са се регистрирали да гласуват, правото си са упражнили 86%. Това е спад от няколко милиона гласа в сравнение с предишните години. Гласували са 73% от белите, 69,7% от чернокожите, 55,3% от азиатците и 59,4% от латиноамериканците. 64% от тези с гимназиално образование са гласували, както и 85,8% от тези, които имат университетско образование. 50,5% са гласувалите без образование. Най-много са гласувалите от хората с приходи над 75 000 долара годишно, което е над средностатистическата класа.

Едно интервю на Лалка БЕНГЮЗОВА

Източник:
 struma.bg /blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!