Русия направи показно с крайцера "Москва"! Насочи ракетите към турската граница (ВИДЕО)

След Нова година неговото дежурство ще го поеме крайцерът „Варяг”

крайцера 'Москва'
Крайцерът "Москва"

Представители на чуждестранни медии бяха поканени на флагмана на Черноморския флот ракетен крайцер „Москва”, осъществяващ непосредствено прикритие на авиобазата „Хмеймим” и на районите на действие на руската военна авиация в Сирия. Журналистите видяха как ракетите се насочват към турската граница. Заедно с официалния представител на руското МО генерал Игор Конашенков корабът е посетен от кореспонденти на Скай Нюз, Си Ен Ен, Франс Прес, Синхуа и други световни медии.

От българска страна е поканен журналистът Борис Анзов от холдинга „Медиамост”, който заявил за РИА Новости: „Идването тук за нас е голямо щастие, ние отдавна го искахме. С руските военни е много по-лесно да се работи, отколкото със западните. С руските военни може да се говори за всичко от душа.”

Това мнение споделят и останалите журналисти. „Аз съм впечатлен и поразен колко открито се прави всичко” – казал пред руските журналисти кореспондентът на Sky News Джон Спаркс. А кореспондентът на китайската агенция „ Синхуа” Чжан Зи Е споделил увереността си, че комплексът обезпечава сигурността в региона.

Ракетният крайцер „Москва” е предназначен за унищожаване на големи надводни цели, разказал командирът на кораба Александър Шварц. Неговият ЗРК С-300Ф „Форт” разполага с 64 вертикално изстрелвани ракети, имащи радиус на действие до 90 км. Противокорабният ракетен комплекс „Вулкан” разполага с 16 ракети „Базалт”, които могат да унищожат надводни цели на дистанции до 300 км. На кърмата е площадката за вертолет Ка-27С.

Крайцерът е дълъг 186 м., максималната му скорост е 32 възела, екипажът се състои от около 500 души.

В момента „Москва” е флагман на руската групировка в Средиземно море, в която влизат още 11 съда с различно предназначение. Веднага след Нова година той ще бъде сменен от крайцера „Варяг”.

Превод и редакция: БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!