Уранови мини тровят жестоко Родопите - България е най-замърсената страна в Европа

Уранови мини

Стари уранови мини тровят българите, уверяват еколози, които разнищват проблема. Особено в Родопите. Гъбите и билките в някои райони с повишено ниво на уран са изключително опасни, което не пречи те да се изкупуват в огромни количества. За тези факти никой дума не обелва.

Родопите и Тракийската низина сред най-мръсните места у нас, категорични са експертите. Това е само част от общата ужасяваща картина.

България е най-замърсената страна в Европа, показват редица проучвания, които у нас не са огласени, научи наш репортер от специалисти. Това съ за тяхвсем не е новина, защото е факт от десетилетия.

Както е писано и друг път, най-голяма концентрация на уранови мини има в Родопите. Планината, която е най-живописната у нас, е опасна за здравето.

В същото време експерти твърдят, че радиацията от аварията в АЕЦ „Чернобил“ преди години е обиколила цялата ни страна, но се е заселила трайно именно в Родопите. Вятърът и въздушните течения са пренесли по-голямата част в родопските земи, пише newbox.

Разработваните мини в Родопите са няколко- при Елешница, Банско, Доспат, Смолян. В Тракийската низина – Стряма и Раковски около Пловдив, Ямбол и Тополовград. Уран има и в Монтана, Симитли, Сливен и Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Варна и Добрич..

Град Гълъбово и голяма част от населените места край Стара Загора са силно замърсени от комплекса от ТЕЦ-ове „Марица-Изток“. Периодично въздухът над Гълъбово е силно наситен със серен диоксид.

Във въздуха се срещат предимно серен диоксид и фини прахови частици. Праховото замърсяванe е сложна смес от миниатюрни частици и капчици, в чиито състав влизат киселини, органични химикали, метали, почва и песъчинки. Има достатъчно доказателства за вредите от тези частици върху човешкото здраве, разпростиращи се далеч извън дихателната система, уточнява изданието.

Те могат да предизвикат влошаване на сърдечни заболявания, инфаркти, аритмии. Засягат централната нервна система и репродуктивната система, могат да докарат рак. Няма специфично заболяване причинено от замърсяването на въздуха, но е открита асоциация на замърсяването с броя на хоспитализациите и смъртността. Именно праховите частици са сред основните виновници за увеличения брой хора с алергии и астма.

no-comment.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!