Гордън Дъф: Как Джон Маккейн осакати войната на Обама срещу Ислямска държава

Гордън Дъф

от Гордън Дъф

Гордън Дъф е бивш американски морски пехотинец, ветеран от войната във Виетнам. В продължение на десетилетия е работил по въпроси, свързани с ветерани от войните и военнопленници. Съветник на няколко правителства по проблемите на сигурността.

Във Вашингтон се появиха неофициални коментари, според които сенатор Джон Маккейн, упълномощен от конгреса на САЩ да координира плановете на Пентагона, целенасочено пречи на коалиционната кампания, разработена от администрацията на Обама за бомбардировки в Сирия и Ирак.

President_Barack_Obama_and_Senator_John_McCain_press_conference

Съдействайки си с турското, израелското и саудитското разузнаване, Маккейн и определени екстремистки сили са поставили терористичните цели в Ирак и Сирия под „политическа закрила“. Това осуетява дейността на американските пилоти, които не смеят да проговорят, заплашени със затвор или дори нещо по-лошо.

Базираща се на сведения на пилоти и на други източници, заемащи различни позиции в йерархията на Пентагона, се разпространява следната интересна история. Имайки предвид дългогодишния опит на САЩ в „прецизните бомбардировки“, както и неограничените възможности на най-голямата световна военна сила в областта на разузнаването и наблюдението, нейният пълен провал в ограничаването на дейността на „Ислямска държава“ и десетките ѝ „посестрими организации“ изглежда необясним.

hpmg3blis7modnwteyuc

От редиците на американските пилоти, летящи над Ирак и Сирия, вече в продължение на повече от година се прокрадват всякакви слухове, които нито една медия не отразява. Пилотите твърдят, че са прелетели над петролен конвой, който на места е бил широк четири пътни ленти, но им е било наредено да си мълчат.

Било им е наредено да запазят мълчание и за мистериозния самолет, който е бил забелязан да снабдява с провизии „Ислямска държава“ и ан-Нусра.

Най-разпространените сведения съобщават за огромен паркинг, изпълнен със стотици, дори хиляди военни джипове Хъмви, танкове М1 Ейбрамс, оръдия и всякакви видове военни превозни средства – този паркинг също не е трябвало да бъде „докосван“ по нареждане на Пентагона.

Според изчисленията „съпътстващите щети“ в предишните бомбардировъчни кампании на американските пилоти и безпилотни самолети в Ирак и Афганистан са били от порядъка на 50% до 90%. Може би това е причината, поради която САЩ са наредили на пилотите си да не предприемат никакви действия, когато имат възможност да поразят значими военни цели.

Според пилотите обаче проблемът не е този; те твърдят, че много от целите са били в напълно открито пространство и „определено си стрували риска“. Някои от пилотите са напълно обезкуражени от факта, че отново и отново попадат на удобни цели, но вместо към тях, са пренасочвани към пътни пунктове и изоставени сгради.

Маккейн, който е председател на влиятелната Сенатска комисия по въоръжените сили, потисна действията са САЩ до такава степен, че те дори не разполагат с всички необходими боеприпаси. САЩ води своята кампания в Сирия и Ирак със самолети F-16, които, макар и наскоро модернизирани да издържат на всякакви метеорологични условия, са вече остаряваща военна технология.

John_Mc_Cain_with_ISIS_fighters_in_Syria

Визитите на Джон Маккейн в Сирия и срещите му с лидери от Ислямска държава и ан-Нусра донякъде съответстват на предишните му действия като военнопленник, когато той обучаваше военновъздушните сили на Северен Виетнам в свалянето на американски самолети и разпространяваше анти-американска пропаганда.

mccain234

Изправен пред военен съд, Маккейн беше помилван от президента Никсън, а досието му беше запечатано и измито от медиите.

Тъй като американските самолетоносачи в момента събират прах и биват спорадично използвани в Тихия и Индийския океан, за осъществяването на своите въздушни мисии в Близкия изток, САЩ разчитат на използването на турски авиобази – всичко това е по нареждане на Маккейн.

Дори огромната въздушна база на САЩ в Катар, която разполага с тежки бомбардировачи B-1 и B-52, сега е „замразена“ и недостъпна за операциите срещу Ислямска държава.

Обосноваване

Налагането на тези изводи, идващи от анонимните сведения на няколко пилоти, се нуждае от обосновка. Тук изброявам няколко основни фактори, които определено навеждат на подобни мисли:

Традиционно САЩ отчита определени „съпътстващи щети“ пред чуждестранната преса. Въпреки това, с изключение на твърденията от страна на Русия и Иран, че самолетите на коалицията в действителност помагат на „Ислямска държава“, като бомбардират електрически централи и части на сирийската армия, няма никакви данни за „съпътстващи щети“ от дейността на американските самолети.

Възможностите и напредналата военна технология на САЩ, както и наличните над 1000 военни самолета, трябваше да са направили невъзможно всякакво придвижване и превъоръжаване в Ирак и Сирия в рамките на не повече от две седмици. Година по-късно тежко бронираните конвои на „Ислямска държава“ се движат напълно необезпокоявани по пътищата на Ирак.

Отсъствието на ескадроните Феърчайлд А-10 Тъндърболт II в Ирак – единствените самолети на САЩ, които са способни напълно да заличат петролния конвой на Ислямска държава – е повече от любопитно; то е направо престъпно.

Фактът, че в рамките на няколко седмици Русия успя да унищожи стотици големи цели – командни центрове, складове с гориво и боеприпаси, съоръжения за оборудване и съхранение, тренировъчни лагери – повечето от които функционираха безпроблемно по време на цялата коалиционна кампания, говори за истинността на твърденията на американските пилоти, че някои от целите умишлено са били избягвани.

Отказът на САЩ да даде на Русия информация относно своите цели може би представлява нещо далеч по-съществено от обикновен политически ход. Споделянето на тази информация би разкрило редица измами и заблуди, които неизменно биха довели до разобличаването на цялата бомбардировъчна кампания на САЩ.

mccain-obama

Политическият въпрос, който малцина извън Вашингтон разбират, е как американски политик като Маккейн, чийто мотив би могъл да е всякакъв – измяна, лична изгода или „нещо, което той знае, а ние не“ – може да насочва и дори да ръководи дейността на Белия дом.

Отговорът на този въпрос не е лесен, тъй като в своето мнозинство военните командири на САЩ са нелоялни. От момента, в който Обама беше избран за президент, Вашингтон беше наводнен от слухове за военен преврат срещу правителството. Буквално хиляди военни офицери бяха разжалвани за всякакви видове нарушения – от сексуално естество, хазарт, некомпетентност – а истинската причина бе само една: предателство.

В продължение на десетилетия се вярваше, че израелското лоби във Вашингтон, Американско-израелският комитет по обществени въпроси, контролира Конгреса, медиите и армията на САЩ. Въпреки това, в последните месеци стана ясно, че комитетът винаги е действал съвместно с турските разузнавателни служби и влиятелното лоби на Саудитска Арабия.

След като Ал-Кайда от „терористична групировка“ стана „верен съюзник на САЩ“ и издърпа теоретиците на конспирацията от последното десетилетие в мейнстрийма, съюзът на американското дясно с Турция, Израел и Саудитска Арабия и тяхната любовна афера с Ислямска държава също идват на фокус.

В резултат на всичко това, заради всичките тези похвати и влиянието на американското дясно, както и странната и необяснима личност на Маккейн, идва и нещо друго на преден план: че въздушните сили на САЩ всъщност могат да се окажат въздушни сили на „Ислямска държава“.

Всякакво друго обяснение е добре дошло, но за момента не би могло да бъде доказано с факти.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Jurnal Neo

http://www.memoriabg.com/2015/12/15/kak-john-mccain-osakati-voinata-na-obama-sreshtu-id/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!