С 25-г. договор за аренда братя превърнаха пущинак от 22 дка общинска земя в приказна черешова градина, изненадващо Поземлената комисия издаде документ за собственост на роднини

Digimax A50 / KENOX Q2

Двама братя, кюстендилците Даниел и Росен Постолови, вече втора година се борят с чиновници и бюрократи, за да осъществят мечтата си - да живеят на село и да обработват черешовата си градина. 
"Брат ми Росен е земеделецът, аз съм по-добър с документите, заради това той кара машините и командва на нивата, а аз се боря с институциите", казва младият Даниел Постолов, който след няколко съдебни дела и безброй писма вече не знае какво да прави.
Историята започва през 2012 година, когато двамата братя решават да се върнат в невестинското село Еремия, където баба им и дядо им имат стара къща, и там да правят бизнес. 

"Тогава решихме да купим едно парче земя, което беше с тръни, шипки и подивели дървета, и там да направим черешова градина. Отидох в общината, кметът Димитър Стаменков ме изслуша и каза, че общината няма интерес да продава земи, но с удоволствие ще я даде под аренда", започва разказа си Даниел Постолов. 

Нещата потръгват и двамата братя се сдобиват с 22 декара общинска земя, която почистват и засаждат с дървета. Договорът за аренда е за срок от 25 години и двамата братя дори кандидатстват за финансиране от фонд "Земеделие". Година по-късно, след като нивата вече прилича на приказна черешова градина като от учебник, започват неприятностите. През 2013 година изненадващо Поземлената комисия в Невестино издава на Емил Владимиров Евтимов и сестра му Йорданка Владимирова Керелска документ, че са собственици на парцел от 1.636 дка в местността Валого в землището на селото, което на практика е сърцето на овощната градина на братя Постолови.

"Интересното е, че и двамата са наши роднини, с които от години не поддържаме връзка, защото са се скарали за нещо с родителите ни, и година след като обработихме земята, решиха да си я върнат. Те имат и други имоти в землището на селото, но искат точно това парче, защото смятат, че сега, като станат собственици, ще влязат в градината и ще почнат наготово да берат, без да са вложили никакъв труд", обяснява Даниел Постолов.

Той не може да си обясни как така договорът, който брат му сключил с община Невестино, може да бъде разтрогнат, въпреки че е заведен в Агенцията по вписванията и е за срок от 25 години.
"На практика няма кой да ни защити, от Поземлената комисия си правят каквото искат, от кметството как подписват аренден договор за 25 години, след като земята не е тяхна", пита Постолов. Докато текат разправиите, той и брат му получили и акт за незаконна сеч, разчиствайки терена от дърветата, с които е обрасъл.

"Половината от възстановената част от овощната градина е собственост на горския на община Невестино, който е син на Йорданка Керелска, това ми говори, че цялата преписка е вътрешна работа, т.е. е "смърляна", с нередовни документи е направено всичко. С протокол на Общинска служба - Невестино се вика фирмата, която измерва, и самия собственик, който посочва място, което му харесва, без да има представител на община Невестино и съседи, които да се подпишат. По документи наследниците на Евтим Мурджов имат 9.700 дка, в спорното решение от Поземлена комисия - Невестино му признават възстановяването на 16 дка, много ми е интересно как стават тези неща", обяснява Постолов.
Според него поне още десетина души от селото се готвят да си извадят документи, че са собственици на имоти именно в овощната му градина.

На въпрос защо в договора за аренда, който е подписал с общината, няма клаузи, защитаващи неговите интереси, Даниел отговоря: "Даже и не можех да си представя, че ще се случи подобно нещо. Мислех си, отивам в общината, там хората са компетентни, ще направят така, че да защитят моите интереси. Смятах, че като отида в общината, хората там ще знаят какво вършат", обяснява Постолов. "С брат ми хвърлихме около 50 000 лв. за направата на градината. Смятахме да продължим да правим още градини, но тъй като нямаме земя, а проблемите с община Невестино и с Общинската поземлена комисия през тези две години "изядоха" печалбите ни, много ще се замислим къде и какво да правим. 

"Най-лошото е, че тези, които "воюват" с нас сега, смятат, че просто ще влязат и ще започнат да берат наготово. Срещу тях обаче ще има дела, за да платят подобренията, едно дело вече е в ход за 6000 лв. Срещу община Невестино също ще има за пропуснати ползи, но там цената на иска ще бъде за около 30 000 лв.", казва младият земеделец.

"Поуката ни е, че в тази държава човек тръгне ли да работи, става враг на всички. Поне моят личен опит е такъв, на всички пречим. Тук, от една страна, разбирам, че няма никакви институции, а от друга - хората са станали заядливи и прости. Дотам ни докараха последните години на управление. Това, което е качествено, избяга от държавата, останаха ниско образованите и от там идват всички неща. Не може земя, която пустее и не е потърсена, в един момент, след като я направиш "като рисунка", с лека ръка институциите да им дават картбланш, да действат."

struma.bg 

Земеделски неволи

Земеделецът Росен Постолов хвърлил 50 000 лв. инвестиции в 20 дка земя, взета под аренда от община Невестино: Появи се наследник – горският Пламен Керелски с претенции за 16 дка, работата е смърляна

Земеделец се оплака от имотни схеми в община Невестино

Как договор за аренда за земеделска земя за 25г. надлежно вписан в Агенцията по вписванията и актуван с акт за общинска частна собственост не струва нищо за Поземлена комисия Невестино, Община Невестино и Кюстендилски районен и окръжен съд.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!