Русия постави 3 условия на Турция! Турция: Търпението ни има край!

Опорните точки за подобряване на отношенията са извинение за сваления Су-24, търсене на отговорност и компенсации

Руският посланик в Турция Андрей Карлов посочи трите условия, при които отношенията между Русия и Турция могат да се подобрят, съобщава турското издание "Хюриет Дейли Нюз". Според него, на първо място Москва настоява да получи извинение за събитията от 24 ноември в небето над Сирия, когато беше свален руският бомбардировач Су-24. Москва очаква хората, които са отговорни за тези действия да бъдат открити и да им бъде потърсена отговорност за стореното. Според руския дипломат третото условия е изплащането на компенсация за щетите, които Русия е понесла в следствие на инцидента на границата между Сирия и Турция.

„Ако нашите очаквания не се оправдаят, другите заявления на Турция нямат значение”, заявява Карлов. „Турция обявява, че е за диалог, но в същото време прави изявления, които не се вписват в този подход”, добавя той.

Руският дипломат посочва името на човека, който е стрелял по пилота на сваления от турските военновъздушни сили Су-24. „Алпаслан Челик е човекът, който стреля по нашия пилот. Той застана пред камерите и направи изявление, а след това посочи част от парашута. Той говореше перфектен турски”, твърди Карлов. /БЛИЦ

Турският външен министър към Русия: Търпението ни има край!

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че реакцията на Русия срещу турския риболовен кораб в Егейско море е била прекалена. „Това беше само един риболовен кораб”, каза Чавушоглу за италианския вестник „Кориере дела Сера”, съобщава Ройтерс.

„Русия и Турция са длъжни да възстановят отношенията на доверие, каквито имахме, но нашето търпение има край”, отбелязва министърът.

Вчера турски риболовен кораб се приближи до охранителен руски кораб, пуснал котва в Егейско море. Въпреки предупредителните сигнали турския плавателен съд не реагирал и се отдалечил едва след като руският кораб направил предупредителни изстрели.

Превод: БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!