20-годишен милионер от жк "Люлин" разкри как се трупат пари и се успява в бизнеса

Любомир Янчев e създател на устройство за регулиране на климатици

Любомир Янчев
Снимка borba.bg

Създателят на "умното" устройство за регулиране на климатици Любомир Янчев изнесе мотивираща лекция пред над сто млади търновци в събота вечерта. Той успя да задържи интереса на присъстващите в Голямата зала на общината повече от два часа и бе атакуван с десетки въпроси. Любомир Янчев окуражи младите хора и им даде полезни съвети как да превърнат идеите си в реалност и след това в доходоносен бизнес. 20-годишният предприемач разказа как е успял да създаде своя продукт, как се управлява компания с капитал от 1 млн. лева и какви са бъдещите му проекти, пише borba.bg .„Добрите идеи не струват нищо, те хрумват на всички .Най-важното е да ги предприемеш“, увери младият бизнесмен. През 2013 година той е включен в първата селекция „Топ 30 под 30” на Forbes България. След първата си година в Нов български университет е поканен да изнесе лекция пред абсолвенти от специалност „Софтуерно инженерство“, а в момента ръководи едномилионна компания и води преговори с турски инвеститори. Въпреки това той не смята себе си за богат човек, казва, че живее в квартал „Люлин“ в София и се наслаждава на работата си.

Любомир създава иновативно устройство, с което може да се управляват климатици без значение от тяхната марка. Единствените условия са човекът да разполага със смартфон и интернет. „Устройството се поставя в стаята, където е климатикът. Пъха се в контакта и вече може да се контролира чрез мобилна апликация на телефона. Това е пасивната част, а активната е, че то се учи на каква температура ти харесва да живееш, кога се прибираш и кога излизаш. По този начин започва да управлява климатика разумно, тоест ще активира на предпочитаната от теб температура, когато си тръгваш към къщи, тъй като GPS устройство засича къде си, или ще се изключи веднага щом тръгнеш за работа. Активира се на по-ниска мощност и така се спестява ток“, обясни 20-годишният програмист. Той обясни ,че "умната" джаджа икономисва около 25% електроенергия на месец.

В момента Любомир преговаря с двама производители на климатици в Турция, наскоро пък е подписал договор за пазар в Полша. Въпросните 1 млн. лв. са осигурени от двама инвеститори – частен и европейски. Средствата младият бизнесмен използва за маркетинг, производство, както и за създаването на следващата версия на устройството. До момента на българския пазар са пуснати 600 бройки от продукта му, като само за три месеца са изкупени близо 500 от тях. „Нашата крайна цел е да спестим електроенергия. Много елхички биват отрязани покрай Коледа и заради това екипът поема отговорността за всяко закупено устройство да засаждаме по едно дърво“, сподели той.

Първоначалната идея накреативни столичанин била устройствота да бъде добър помощник на човека вкъщи и да съвместява няколко функции. Това му хрумнало, след като изгледал филма „Железния човек“, в който му направило силно впечатление ползата от личен асистент. „От малък запоявам жици, мога и да програмирам и така обединих познанията си в двете сфери. Отидох на състезание за млади учени в Полша, където представих изобретението си. То се ръководеше от гласови команди, но оценяващите сметнаха, че продуктът има нужда от още работа“, разказа Любомир. Тогава той решил, че трябва да насочи устройството само към един уред. Направил проучване, което показало, че най-добрият избор би бил климатикът.

След успеха на първото си устройството обаче 20-годишният създател не иска да лежи на стари лаври, а вече се е захванал с нов продукт. Любомир разработва иновативна джаджа и за бойлери и радиатори.Допълва, че никога няма забрави откъде е тръгнал и учителката си Анна Димитрова, която го научила да програмира. „Когато бях малък, родителите ми нямаха пари да ми купят компютър и със сестра ми ходехме в интернет зали. Така се запалих по компютърните игри. В училище помолих г-жа Димитрова да поиграя, а тя ми каза благородната лъжа, че програмирането е игра, и ме научи. Благодарение на нея започна всичко“, заяви създателят.

В свободното си време Любомир преподава таекуондо на деца, тъй като се занимавал с този спорт цели 10 години. Казва, че има приятелка, която разбрала за изобретението му… от медиите. На въпроса как вижда себе си след 10 години отговаря така: „Представям си се по същия начин, да ръководя екип от мотивирани хора и да продължавам да градя“./БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!