Българин утрепа всички бензиностанции! Кара 10 години колата си на олио! Разходът пада 6 пъти

гориво

Да караш колата си всеки ден, без да се отбиваш до бензиностанция и дори да не знаеш колко струва горивото там? Това е мечтата на всеки шофьор. 

С това обаче може да се похвали един варненец, който от 10 години кара личната си кола на... олио. Вместо с дизелово гориво, предприемчивият жител на морската столица зарежда с употребявано растително масло. С него колата върви по същия начин, но разходите за гориво намаляват цели 6 пъти, пише Дарик. 

Николай Цаневски ползва растително масло вместо нафта и е изключително доволен от това. Колата му върви по същия начин както на дизел, но с растително масло излиза много по-изгодно. По този начин находчивият шофьор се придвижва вече повече от 10 години

Цаневски има договорка с местен ресторант, откъдето изкупува употребяваната мазнина за 30 стотинки литъра. Преди да се налее в отделен резервоар, олиото се прецежда, като за целта могат да се ползват стари чорапи или крачолите на дънки.

Варненецът сам е разработил система, с помощта на която на олио може да се движи всеки дизелов автомобил (бензиновите не могат да бъдат пригодени), стига да не е с модерните системи "помпа дюза" или "комън-рейл". Напоследък забелязва, че пестеливи варненци все по-често посягат към олиото като гориво за автомобилите.

Сред клиентите на варненеца има хора с всякакви марки и модели коли. А всяко поскъпване в цената на горивата той усеща по интереса към разработеното от него устройство - когато цената на дизела тръгне нагоре, обажданията се увеличават.

За гориво стават всички растителни масла. Трябва обаче да се внимава с кокосовото и палмовото. Те са доста гъсти и при температури под 25 градуса престават да бъдат течни. Затова употребата им трябва да бъде само през лятото или да се ползва допълнителна система за подгряване на резервоара. Добре е да се избягва също и ползването на олио, в което са пържени само месо и риба, съветва специалистът

Вече сте любопитни на какво мирише след кола, движеща се на олио? На каквото ви се хапва, къде на шега, къде насериозно, казва Цаневски.

struma.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!