Йохан Гуденус, зам. кмет на Виена: Не искаме Европа да бъде ислямизирана

Йохан Гуденус

Австралия е добър пример за слагането на бариера пред нелегалната имиграция

Йохан Гуденус е роден на 20 юли 1976 г. във Виена. Член на Австрийската партия на свободата. От ноември е зам. кмет на Виена. Австрия вече започна изграждането на ограда по границата със Словения. Интервю на сп. Геополитика (Сърбия).

Успяхте ли, откакто сте на новата ви позиция да видите допълнително какви са проблемите на Виена?
Проблемите на нашата столица отдавна са очевидни. Това са рекордната безработица и рекордната бедност, каквито не сме имали от Втората световна война. Проблем за управляващата коалиция е, че няма план за увеличаване на заетостта, а от санкциите срещу Русия без работата останаха 45 000 човека и икономиката изгуби 3 млрд. евро. Още по-голям проблем е променената на демографската структура във Виена вследствие на ислямизацията. Точно днес разбрахме, че във Виена е отворена 23-та джихадистка детска градина в която децата от малки се възпитават в салафитски дух. При това салафитите раздават Корана из целия град и скоро отварят училище за мюфтии, с което печелят все повече симпатиите на радикалните ислямисти. Ние от Австрийската партия на свободата (АПС) бихме решили това, но зелено-червената коалиция, за съжаление, не го иска.

Как си обяснявате, че Виена и Австрия, след влизането в ЕС, вместо да богатеят и да се развиват, само обедняват, а демографската промяна застрашава австрийската нация?
Наясно сме, че за всичко това роля има и световната криза, която не може да се влияе, но своя дял има нашата власт, която нищо не прави. Води се някаква социалистическа политика, че всички са добре дошли в Австрия. Ние от АПС смятаме, че всяка сериозна държава, която иска да се развива и да напредва трябва да защитава преди всичко интереса на своя народ, а чак тогава да помага на заселниците, които са готови да се интегрират в страната, в която са дошли. За нас никога не са били проблемни хора, които приемат нашата култура и начин на живот, тоест хора от християнска Европа. Но хората с ислямско вероизповедание по всякакъв начин се опитват да наложат своя културен и верски modus vivendi . Разбира се, не обвиняваме тях за това, а т.нар. наш политически елит, който ги кани и им обещава всякаква помощ. Необходимо е да се разделя имиграцията от право на убежище, а при нас закрилата се използва за имиграция. Трябва да спрем това.

Имате ли идея как може да се реши имигрантската криза, която сериозно застрашава нациите на Европа?
Най-напред трябва да я назовем с истинското й име, а то е криза на нелегалните заселници, които идват в Европа и всекидневно минават нашата граница. Техните проблеми трябва да се решават в техните региони. Ние като държава трябва ясно да кажем – няма социално условия за хора, които нелегално влизат в Австрия, няма възможност някой нелегално да си доведе цялата фамилия в Австрия, за да използват социалната й система. Трябва да се сложи бариера пред такива хора. Добър пример за това е Австралия. Хора, които са образовани и са готови да приемат нашите ценности са добре дошли. Като австриец съм горд, че моята страна винаги е помагала на истински бежанци, каквито сме имали след кризите в Полша, Чехословакия, Унгария, пък и на Балканите през 90-те години. Тези хора са наши европейски съседи, с европейска култура и християнско вероизповедание, с които не сме имали никакви проблеми. Искаме да изразим уважението си към исляма, но не искаме Европа да бъде ислямизирана. Затова, ако Европа продължава да изпраща сигнали, че й е все едно кой се заселва в Европа, тогава не трябва да се чуди, че хората вече не могат и не искат да подкрепят такъв Европейски съюз.

Salafit

Салафит-конвърт е отворил щанд с ислямистка литература на централната улица на Виена (Мариа Хилфер щрасе, 2015 г.)

Колко жителите има Виена и колко от тях са мюсюлмани?
Виена има около 1.8 милиона жители, а след 5 години ще са повече от 2 милиона. Знаем, че в Австрия има половин милион мюсюлмани, от които около 300 хил. живеят във Виена. От тях около стотина са ислямисти, а Виена е техният център. Имаме доста данни за тях и тяхната дейност. Според информации, с които разполагаме, от хора, които се заселват в Австрия и получават гражданство, на първо място са хората от мюсюлманските държави – Босна, Албания и Турция.

Правят ли свои квартали, каквито виждаме на много места в Европа?
И това го има, но, слава Богу, още не така изразено както в Брюксел, Париж, Лондон. Стокхолм, Осло… Между другото, ако темпът на тяхното пристигане се запази, сме на път да последваме техния пример. Мога да ви кажа, че по броя на деца от ислямско вероизповедание във Виена имаме повече часове по ислямско вероучение, отколкото католически. Освен това, между 250 и 300 човека, които са австрийски граждани, или имат право на пребиваване тук, отидоха на т.нар. „свещена война“ в Сирия и Ирак. Нй-големия брой са чеченци, бошняци и косовари. От тях около 70 се върнаха в Австрия и ние искаме да им се отнеме гражданството и да отидат в затвора. А нашата управляваща коалиция им предлага помощ под формата на ресоциализация в обществото, финансова и психологическа консолидация и така нататък. Ние в партията, както в мнозинството австрийци, се ужасяваме от това.

Общество.нет 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!