Илко Семерджиев: Москов е сред най-продуктивните творци на глупости в здравеопазването. Това не е реформа, това е регрес, деформация и геноцид,,...

твърди бившият министър на здравеопазването

Илко Семерджиев

"Харчим четири пъти повече пари за здравеопазване отпреди 15 години, а положението става все по-трагично. Това е резултат от лошо управление! Каквото е в момента - с повече пари да сътворяваш по-големи глупости. Сред най-продуктивните творци на глупости в момента е сегашният здравен министър."Това заявява бившият министър на здравеопазваено, ресорен зам.-министър в три правителства и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, както и създател на НЗОК д-р Илико Семерджиев пред в. "Ретро".

Заради дълговете от над половин милиард лева и липсата на финансови и структурни мерки за "санирането" на здравната ни система през 2016 г. той очаква "догодина трагичните феномени, които сега наблюдаваме в здравеопазването, да се умножат и задълбочат.

Дълговете към НЗОК, натрупани предимно от държавните болници, още в средата на тази година са надхвърлили 400 млн. лв., но Москов не е взел мерки да оздрави собствените си лечебни заведения, констатира Семерджиев. И прави сравнение със състоянието преди 15 г. бюджетните пари за здравеопазване са били 1 млрд. лв., а сега са близо 4 млрд. лв.

"Тогава смъртността в България беше 14 на 1000 души, а сега е 15 на 1000... Т.е. с четири пъти повече харчим, а положението става все по-трагично", изчислява ексминистърът.

И добавя , че терминът "реформа" е придобил негативен смисъл при управлението на Петър Москов. "Вижте каква е ситуацията в момента - страшна криза в държавните болници, лоши резултати от чисто здравна гледна точка. Това ли е реформа? Не, това е регрес и деформация. А че някои вярват колко много върши министър Москов, се дължи единствено на неговото приказване. Само че думите му не се покрива с дела, а често става обратното", оценява Семерджиев.

Той дава пример с това, че въпреки обещанията на Москов, едва 20% от средствата ще отиват в доболничната дейност, както и с това, че обединението на 9-те университетски болници от бившата Медицинска академия е довело не до съкращаването на 400 души от излишно раздутата администрация, а до увеличаването им и до никакво спестяване на пари, което трябваше да бъде 6 млн. лв.

Семерджиев допълва, че съкращаването на болничните легла предимно в хирургичните отделения ще лиши хората от провинцията от възможност да се лекуват в столицата. "Разбира се, че прилича на геноцид!", отсича Семеджиев.

Той допълва, че стотици хора ще останат без лекарства, които досега са били заплащани от НЗОК и нарича това "черна точка" за Москов и калпави управленски решения, които неминуемо ще доведат до нови тежки проблеми.

Колкото до идеята да постъпваме в болници и да купуваме лекарства срещу пръстови отпечатъци, взета от Турция, Семерджиев я определя като "полицейщина и сталинизъм". А единственото добро, което обаче се е случило без намесата на здравното министерство според него е възможността с еврофондовете да се дадат малко повече средства на спешната медицинска помощ, но това ще стане през други ведомства.

"Няма първа, втора, трета грешка. До този момент Москов няма нито един правилен ход", обобщава ексминистърът и допълва, че докато Москов оглавява министерството, не вижда светлина в тунела на здравеопазването. /БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!