Рускини, женени за турци, разказаха за ислямизацията и нетърпимостта

В програмите на телевизиите в Турция не се канят чуждестранни политолози и коментатори

Жителите на Истанбул, които с единия си крак са в Европа, а с другия - в Азия с особена чувствителност преживяват противопоставянето на Москва и Анкара. Тук живеят хиляди руснаци и за тях Турция се явява такъв роден дом, какъвто е и Русия. За политика в това семейство никога не са говорили, но сега това е тема №1. Наталия пристигнала в Истанбул преди няколко години, омъжила се и родила дете. Сега очаква второто си дете и се опасява за бъдещето.

Наталия Бюйюкташ: "Върви много остра политика по ислямизация на страната. Светските хора са против това, против нововъведенията. Например това да се пие айрян, да се забранят спиртните напитки, въвеждането на уроци по арабски език, уроци по Корана в училищата".

Радикалите първи подхванали войнствените лозунги. Както предава кореспондентът на НТВ Евгени Зуев, руската общност няколко дни живяла в очакване на катастрофа след като турските ВВС свалиха руския бомбардировач и във въздуха замирисало на война.

Юля Чакар: "Отношението на турското общество към нас досега бе много положително, може би защото руските жени са по-домошарки, поддържат уюта. Мъжът си идва в къщи и го очаква вечеря".

Елена Тюркер пък разказва как що се отнася до турската телевизия там няма особени емоции, викове. Водещите са много строги - не трябва да се говори, докато те не дадат думата. В момента освен турско мнение не може да се чуе ничие друго. В програмите на телевизиите не се канят чуждестранни политолози и коментатори.

Превод и редакция: БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!