Асад сряза Камерън: Вашите бомбардировки са "подкрепа за тероризма". "Без преувеличение казвам, че днес те (руснаците) бранят Европа"

Няма как да биете ДАЕШ без взаимодействие със сухопътните ни войски и без подкрепата на народа и правителството на Сирия

Асад

Започналите в четвъртък британски въздушни удари срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия са "незаконни" и ще станат "подкрепа за тероризма". Това заявява сирийският президент Башар Асад в интервю за "Сънди таймс", предаде АФП. "Това ще е вредно и незаконно, това ще стане подкрепа за тероризма", коментира Асад британските атаки, одобрени в сряда от парламента в Лондон. "Няма как да ги биете (ИД, бел. на АФП) само с авиоудари. Няма как да ги биете без взаимодействие със сухопътни войски. Няма как да ги биете, ако нямате одобрението на народа и на правителството", отсича той.

"Не може да отрежете част от един раков тумор. Трябва да го отстраните изцяло", иначе той "ще се разпространи в тялото още по-бързо", казва Асад в интервюто, цитирано и от ТАСС, предаде БТА.

Сирийският лидер иронизира по повод "70-те хиляди умерени сирийски бойци", на чиито наземни операции коалицията би могла да разчита според британския премиер Дейвид Камерън. "Къде са те? Къде са 70-те хиляди умерени, за които говори той? Те нямат 70 000. Нямат и 7000", уверява Асад.

Същевременно той хвали руската намеса в страната си, която нарече законна, тъй като е била поискана от него самия. Руската операция "съществено повлия и военната, и политическата ситуация в Сирия", подчертава Асад.

"Колко са сега екстремистките клетки в Европа? Колко екстремисти сте изнесли от Европа в Сирия? Опасен е инкубаторът. Руснаците добре го разбраха. Те искат да защитят Сирия, Ирак, региона и даже Европа. Без преувеличение казвам, че днес те бранят Европа", изтъква сирийският президент.

Запитан дали се очертава сухопътна намеса на Русия, Башар Асад отговаря, че "темата още не е обсъждана", и допълва: "Според мен сега едва ли има нужда от това, защото нещата се развиват добре".

Той оставя вратата отворена и за сътрудничество със западните страни, ако те "наистина са готови да ни помогнат да преборим тероризма". "Ако са готови, ще ги приемем", казва Асад. "Ние сме прагматици. В крайна сметка, стремежът ни е да уредим положението в Сирия и да избегнем по-нататъшни кръвопролития", уверява той.

Запитан дали ще претендира за висшия пост в страната си в случай на избори, Асад отговаря: "Ако се стигне до споразумение за такъв процес, като всеки сириец ще имам право да се кандидатирам".

"Решението ми прочее ще произтича от способността да действам и (ще зависи от това) дали имам подкрепата на сирийския народ", допълва той.

blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!