Гръцкият военен министър: Су-24 е свален над Сирия

/Поглед.инфо/ Турските военно-въздушни сили (ВВС) са свалили руския бомбардировач Су-24 над сирийска територия, в противен случай НАТО щеше да задейства член 5 от своя устав за съвместна отбрана. Това заяви в сряда (2 декември) гръцкият военен министър Панос Каменос, цитиран от „Взгляд“.

„Този факт признава и Турция, която, ако беше другояче, щеше да помоли да се активира член 5 от Устава на НАТО като държава-членка на Алианса, станала обект на нападение“, каза Каменос пред телевизия Мега, предаде РИА „Новости“.

Каменос отбеляза, че на среща в рамките на НАТО, състояла се неотдавна, различни държави, „особено бивши комунистически“, са говорили за проблеми в северното крило на НАТО, като са изразили опасение от ракетно нападение, докато Гърция е предупредила, че проблемите са в южното крило.

Гръцкият министър подчерта, че международната общност трябва да осъди и нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче малко преди това заяви, че нарушението на гръцките граници от турските самолети и инцидента със Су-24 са коренно различни ситуации. По границите със Сирия и Ирак Турция е в епицентъра на „сложна и нестабилна“ ситуация, което я поставя в особени условия, каза Столтенберг, цитиран от РИА „Новости“.

Поглед Инфо 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!