Египет разкри още една от тайните си

Египетски пирамиди

Уникална находка: Египет разкри още една от тайните си

Египет успя да разкрие още една от тайните си, а учените са изправени пред поредната загадка. Средното египетско царство навремето е издигнало огромна стена, която може да се определи като миниверсия на китайския гигант.

Специалисти от археологическия институт в Австрия се натъкнали на странната находка, при проучвания около Нил. Докато изследвали мястото на древната столица на Египет, на север от делтата на Нил, открили огромна ограда на повече от 3500 години.

Египетското министерство на археологията побърза да обяви новината, като бе съобщено, че скоро и туристите, ще могат да я посетят и разгледат.

В момента тя се проучва от австрийските археолози, които обещават наистина уникални разкрития за намерената находка.

Смята се, че стената е построена по време на Средното египетското царство, като е била част от градските стени, заяви министър Мамдух ел-Дамати, добавяйки, че става дума за периода, когато Египет завладява хиксоси — древен азиатски народ, познат също и като „владетелите на пустинята“. В изявлението на министерството се посочва, че конструкцията, дълга най-малко 500 м и широка седем метра, е намерена на мястото Тал ел-Даба в провинция Шарки, на чиято територия някога се е намирал град Аварис, столица на династията хиксоси в Египет.

Това не е първата уникална находка, разкрита в древен Египет, но несъмнено е сред най-интересните. Преди няколко седмици учени заявиха, че в част от пирамидите е възможно да има скрити камери, където да се пазят телата на фараоните. Хипотезата в момента се проверява и дава обнадеждаващи резултати.

А специалистите са категорични–от Египет има много още какво да се научи и тайните на древната държава тепърва ще бъдат разгадавани. А заедно с тях ще се търсят отговори и на редица нови въпроси, възникнали в хода на последните проучвания. Иначе казано–най-интересното тепърва предстои.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!