Доживяхме! Край на опашките, вадим си паспорт с един клик

Личната карта сменя електронния подпис

паспорт

Лична карта ще можем да си издадем само с един клик в интернет, вместо да се редим на дълги опашки пред гишета. Новата услуга ще ни позволи онлайн да подадем документите за паспорт и да посочим откъде искаме да си я вземем, пише "Монитор".

Централизирано те могат да бъдат издавани много бързо и с доставка всеки може да ги получи в регионалните центрове. Няма да има нужда да посещава офис“, разясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Правителството прие решение за за развитие на българските лични документи. Новите паспорти ще са с чипове и ще могат да се използват и вместо електронен подпис. Това ще ни позволи да използваме административни услуги много по-сигурно и свободно.

Чипът ще е съобразен с изискванията на Международната организация за гражданска авиация и картата ще се използва като електронен документ за пътуване. Предвижда се да се премине и към нов модел на централизирано персонализиране на българските лични документи., каза още Бъчварова. Идеята е, ако парламента одобри изваждането на паспортните служби в ново предприятие, тази система да влезе в него, каза още Бъчварова и уточни, че проектът ще стартира след 14 месеца.

blitz.bg

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!