Чудовището С-400 "Триумф" е създадена, за да унищожава (графика и видео) Най-новото поколение руска ракетна мощ няма аналог в света

С-400

Това е напълно автоматизиран копмлекс от съгласувано работещи сложни системи, чиито компоненти са разположени на високопроходими автомобилни платформи

Зенитно-ракетният комплекс С-400 "Триумф" бе развърнат в четвъртък край руската авиобаза "Хмеймим" в Сирия. Разполагането на страшното руско оръжие срещу всякакви въздушни цели бе една от ответните мерки на Москва, след като във вторник турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24.

Зенитно-ракетният комплекс С-400 при поддръжката на ракетния крайцер "Москва" ще осигурява безопасността на полетите на руската авиогрупа в Сирия и ще унищожава всички цели, представляващи опасност. Най-новият руски зенитно-ракетен комплекс С-400 до момента няма аналог в света.

Само за едно денонощие зенитно-ракетният комплекс бе прехвърлен с военно-транспортна авиация от Подмосковието.

Основното предназначение на С-400 "Триумф" е унищожение на всички съвременни средства за въздушно-космическо нападение:

- всякакъв тип разузнавателни и бойни самолети (включително такива със стелт технология);
- балистични ракети;
- свръхзвукови цели;
- самолети за радиолокационно разузнаване.

С-400 ползва четири типа ракети, за да покрие целия си обсег на действие, като всяка е с различни възможности. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба по до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.

Приет е на въоръжение в руската армия на 28 април 2007 г.

История на създаването

Главният разработчик на С-400 "Триумф" е НПО "Алмаз-Антей" "Акад. Александър Расплетин", а генерален конструктор - Александър Лемански. Конструкторското бюро е създадено през 1948 г.

Появата на "Триумф" е предшествана от няколко поколения противовъздушни отбранителни комплекси с индекс "С".

През 1967 г. на въоръжение встъпва зенитно-ракетната система С-200. Тя можеше да поразява цели на височина до 250 км, заради което получава неофициално името "Дългата ръка".

На смяна на С-200 идват зенитно-ракетните системи (ЗРС) от типа С-300П, които до днес са в основата на противовъздушната отбрана на Русия. Те могат да "водят" до шест цели, а далекобойността им е 200 км.

Най-новото поколение зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400 "Триумф" по своите характеристики превъзхожда всички налични аналози по света. Това е и единствената в света ЗРК, която е въоръжена с четири типа ракети.

Тактико-технически характеристики ЗРК С-400 "Триумф"

- засича целите на разстояние 600 км;
- поразява целта на разстояние 400 км;
- максимална скорост на целите — 4,8 км/с;
- може едновременно да изстреля 72 ракети срещу 36 цели;
- време за развръщане на системата от походно състояние — 5–10 минут;
- време за привеждане на системата в бойна готовност след развръщане — 3 минути.
- максимална височина на поразяване - 60 километра.
- минимална височина на поразяване 5 метра.

Експлоатационен срок:

- на наземните средства — не по-малко от 20 години;
- на зенитните управляеми ракети - не по-малко от 15 години.

С-400

Как работи ЗРК С-400 "Триумф"?С-400 "Триумф" не е просто установка за изстрелване на ракети, а цял копмлекс от съгласувано работещи сложни системи, чиито компоненти са разположени на високопроходими автомобилни платформи.

Целият процес от откриването до унищожаването на целта е напълно автоматизиран:

1. Радиолокационната система (РЛС) открива стотици цели в радиус от 600 км. и определя на коя държава принадлежат.

2. Данните се изпращат в команден пункт (55К6Е). Той от своя страна, разпределя целите между няколко пускови установки (5П85ТЕ2).

3. Всеки команден пункт може да управлява едновременно 8 зенитно-ракетни комплекса (ЗРК), всеки от които има до 12 пускови установки. Всяка от тях, на свой ред, има по 4 ракети с различна маса, обсег и възможности.

4. В зависимости от типа на целите ЗРК избира съответната ракета. На въоръжение в С-400 "Триумф" са ракети от различни типове: 48Н6Е, 48Н6Е2, 48Н6Е3 ,9М96Е и 9М96Е2.

5. Ракетите с далечен обсег (до 400 км) могат да унищожават цели даже извън обсега на локаторите, за което са снабдени с уникални глави за самонасочване. След като набере височина, ракетата преминава в режим на търсене по команда.

epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!