Искате бебе? За 3 месеца спрете глутена, месото, млякото

бебе

Ангелика Волфскийл от 30 г. помага на своите пациенти с различни методи на холистичната медицина. Преподавател е към Свободния съюз на натуропатите в Германия и ръководител на школата за натуропати SURYA. В бестселър се превръщат книгите и за храненето и солите на живота, както тя нарича шуслеровите соли, които използва в практиката си наред с физикални методи и безлекарствени терапии.


- Повечето българки днес отлагат майчинството, но в по-късна възраст имат затруднения със зачеването. Какво може да се препоръча?

- В Германия, а и в целия западен свят това е все по-чест проблем. Идват много двойки, които търсят помощ за създаването на дете. Радостното е, че с подкрепата на природни методи вече се родиха много желани бебета. На всички млади жени, които са оставили на по-заден план майчинството, искам да кажа да не отлагат прекалено дълго най-важната роля в живота си. А докато този момент дойде, да се грижат за здравето си - това е по-лесно, отколкото да лекуват възпаления, сраствания, кисти, миоми, ендометриоза, др. Всички те са преодолими, но по-добре е да не се налага. Също така е добре при кисти да се спрат противозачатъчните - хормоналната терапия може да увеличи броя на кистите.

- Конкретно как може да се улесни зачеването?

- Първата задължителна стъпка е жената да направи за себе си равносметката какво е готова да “жертва” в личен и професионален план за времето, в което ще се откъсне в някаква степен от професията си, от любими занимания, от приятели. Когато е наясно със себи си, с приоритетите си и отношението към семейството и партньора, идва времето да предприеме изчистване на тялото като подготовка да създаде и отгледа здраво бебе.

- Това е някаква форма на детокс?

- Може и така да се нарече. Предполага поне 3 месеца преди зачеването намаляване на храната - днес ядем излишно обилно, закуска с храни, които осигуряват т.нар. бавни въглехидрати - от пълнозърнести храни, и ранна вечеря предимно с вегетариански задушени ястия. За да се постигне истински детокс, трябва да се спрат захарта, вкиселяващите организма животински храни (с изключение на яйцата, от които по-полезен е жълтъкът, но не всеки ден, а до няколко пъти седмично), храните с глутен (основно пшеницата и всички производни продукти като пшеничен хляб, грис, различни видове паста и т.н., но и другите зърнени храни, които съдържат този белтък с подобни на лепило слепващи свойства), суровите салати (особено вечер), млякото, което образува слуз в организма и е основа за формиране на сраствания. Ако телесното тегло е наднормено, разбира се, е добре да се редуцира. При препоръчвания начин на хранене това се постига лесно и по естествен начин. Добър модел са и по два дни седмично без вечеря - например в понеделник и четвъртък.

- А партньорът как да се храни?

- По същия начин.

- Това май е по-трудната част от терапията?

- О, грешите. Практиката ми показа, че мъжете са изключително мотивирани. Много често под една или друга форма казват, че децата правят семейството семейство. Оказват невероятна психологическа подкрепа и съдействат по всякакъв начин за успех на намерението да си родят бебе. В този подготвителен период на интелигентната планирана бременност е наложително организмът да се изчисти от токсини, мазнини, да се поддържа по-алкален именно с посочената диета. Но и с прием на подходящите минерални (шуслерови) соли 4, 6, 7.
Всичко това ще остане половинчато усилие, ако не се съчетае с активно движение на чист въздух и слънце, йога, постигане на хармония в отношенията и вътрешния свят. Добре се отразяват минералните бани, масажите, релаксиращите занимания. Бебетата, които се раждат на такива двойки, са много спокойни и здрави.

Тенденция: миомите се наблюдават и лекуват, вече по-рядко се оперират

Здравословният живот намалява рисковете за репродуктивни проблеми.
Mиомите са най-разпространеното доброкачествено образувание при жените - с проблема се сблъскват около 70%, и е сред водещите причини за гинекологични операции. Но това не означава, че няма да се появи нова. Гаранция дава само радикалното отстраняване на органа, но то също има своите неблагоприятни последствия. Затова и в Германия, а и на много други места тази хирургическа намеса се избягва като масова практика. Тенденцията е миомите да се наблюдават, още повече че може да се лекуват, а и с приближаването на менопаузата образуването се свива. Това обясни гостуващата у нас графиня Ангелика Волфскийл в лекцията си за холистичните методи за запазване на женското здраве. Тя е тук по покана на Европейското общество по интегративна медицина в България с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.

Миомата е образувание на маточната мускулатура, което нараства и често води до кръвоизливи и анемия. Понякога изчезва без каквато и да било външна намеса в климактериума - като резултат от намаляването на хормоните. В повечето случаи 

миомите са проблемни - може да нараснат

до размер наплод в 5-6-и месец

При това притискат съседните органи и причиняват болки и кръвотечения, често уриниране и дефекация, а в тежки случаи - дори и изпускане.

При повечето случаи може да се помогне с холистична медицина образуванието да не нараства и дори да започне обратно развитите, смята Ангелика Волфскийл. Най-важното в комплексната терапия е възстановяването на хормоналния баланс.
Жената може да си помогне с лесни и здравословни промени в начина на хранене. Сред тях на първо място е да се избягват и още по-добре

да се намалят до минимум захарта и захарните изделия,

животинските белтъчини, суровата храна

Както и да се правят упражнения за балансиране на енергийните меридиани в тялото, както учи традиционната китайска медицина. Едновременно с всичко това е важно да се осигурява достатъчно време за релаксация, а правилно подбрани шуслерови соли подпомагат всеки един от процесите за балансиране на хормоните, обяснява терапевтката. За целта тя препоръчва и включването на йога, упражнения, разходки сред природата. Два-три пъти седмично спорт - в идеалния случай на чист въздух, освен комплексно въздействие върху хормоните оказват и съдействие за контрола на кръвната захар. Това е изключително важно, защото при много от жените с гинекологични проблеми в зряла възраст се среща инсулинова резистентност - състояние на предиабет, което приближава към развитие на същински диабет.

Когато клетъчните рецептори са загубили чувствителност към инсулина, той не може да свърши своята работа за отварянето на "вратата" им за навлизането на глюкозата от кръвта в клетките. Резултатът е, че кръвта се насища с глюкоза, без да се нуждае от нея, а органите, които очакват енергия, не я получават и изпитват глад. При инсулинова резистентност е много важна

промяната на начина на хранене - закуската

да е най-обилното и калорично ядене през деня,

а на вечеря да се хапва символично, и то до 18 часа.

Особено важно е да се спре бялата индустриална захар и всички други продукти, в които тя се влага. А като цяло да не се преяжда, дори с храните, които традиционно се смятат за полезни.

Всеки вид двигателна активност е косвено средство за добро настроение и това е безплатен и достъпен начин за регулиране на хормоните. Мускулните усилия спомагат да се повишат нивата на ендорфините - вещества, които създават усещането за щастие и имат естествен болкоуспокояващ ефект.
Спортът и упражненията са лекарство и при типичен за младата възраст гинекологичен проблем като поликистозните яйчници. Проявява се най-често при 15-25-годишните. Свързан е с хормонални разстройства и е една от причините за стерилитет. Смята се, че има генетична основа при не повече от 5-10 на сто от жените.

Сред останалите фактори са синтетични естрогени,

наднорменото тегло, инсулиновата резистентност,

които имат отношение и към формирането на кисти

Според Ангелика Волфскийл и натрупването на студ и влага в долната половина на тялото може да провокира образуването на кисти и миоми.

24chasa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!