Международни анализатори: НАТО се разпада!

НАТО

Според международни анализатори НАТО се разпада, ЕС не иска да се води сляпо от САЩ

Международни анализатори коментират, че НАТО се разпада. Последните събития от 13 ноември и във вторник, когато Турция свали руски самолет, провокираха сериозни отзвуци. Разпада ли се Алианса и какво следва оттук — нататък? Ще подкрепи ли Брюксел Турция в нейните действия, или ще застане на страната на Русия? Светът е на прага на война, а в неделя решенията ще са исторически.

Според международни анализатори ключът за помирението e в историческите анали. Спомените за студената война са още пресни, а всички помнят, че чак след разпадането на СССР, падането на Берлинската стена и Варшавския пакт, светът най-накрая се смири. Единственият вариант е НАТО да определи акта на Турция като самоцелен, а не като действие провокирано от международната политика. От друга страна, мнозина са на мнение, че амбициите за регионално господство на Реджеп Ердоган са основната причина за сблъсъка. „Турция редовно нарушава въздушните пространства на Сирия, Иран, Гърция. И никой нищо не смее да им каже. В същото време Ердоган прояви небивала арогантност, сваляйки руски самолет–т.е. самолет на пряк съюзник на Турция, каквато в последните години е Русия и на стратегически сътрудник на НАТО, само за да покаже, че би могъл да го направи“, твърди един от анализаторите, пише tocka.com.mk.

Анализаторите също така споделят, че властите в Анкара са повлияни не от доктрините на модерния Ататюрк, а от желанието си да възродят османската империя. „Руско-американският конфликт не е толкова опасен, колкото Ердоган. Турция може и да разполага с милионна армия, но дори НАТО не дръзна да се изправи с цялата си мощ срещу Русия“, продължават още анализаторите.

Според тях президентът на Турция е поставил в изключително критична ситуация цялата световна политика с този свой ход. „Истината е, че турската власт подкрепя Ислямска държава. С петрол, с това, че не се намесваше в атаките им , а в замяна на това самата Турция бе пощадена от инвазията им“, казват още те.

Анализаторите отбелязват, че Франция за първи път след създаването на твърдо е отказала да следва проамериканската политика. Англия и Германия от своя страна не са защитили Турция в нейния акт. Възможностите пред Анкара са няколко – да се извини и да приеме икономическите санкции, да бъде поставена в международна изолация, или да поеме по пътя на войната. Война, която вече пали целия свят.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!