Амазония умира: Белите дробове на планетата под заплаха

химиотрасета

Амазония бавно гасне, 15 000 ВИДА дървета пред заплаха от изчезване

Амазония гасне. Белите дробове на планетата може скоро да спрат да функционират, тъй като над 15 000 вида дървета от тропическите гори са изправени пред заплаха. Ако правителството не вземе спешни мерки срещу обезлесяването, изследователи предричат катастрофата.

Амазония е една от най-красивите и най-големите горски области в целия свят. Намира се в Латинска Америка и носи името си от реката Амазонка, която тече там. Тъй като тропическите гори са най-големите на земята, мнозина ги наричат белите дробове на планетата.

За съжаление и в Амазония, както и в много други части от света, безконтролното изсичане на горите поставя под заплаха цялата планета. И ако не искаме светът да се превърне мръсно и мрачно място за живеене, трябва да се грижим за тях.

Амазония умира

Според специалистите между 36 и 57% процента от видовете в Амазония са „застрашени“ и трябва да влязат веднага в „Червената книга“. Освен това, един от еколозите споделя пред Ройтерс, че ако не се вземат спешни мерки, това може да бъде огромна загуба на ключови източници на храна, семена, плодове, лекарства и масла. „Досега нямахме представа колко наистина са уязвими амазонските видове, но след това изследване, ние можем да направим наистина обективна оценка“, заяви друг експерт по темата.

Изследването е стигнало до заключението, че 40% от амазонските гори ще изчезнат до 2050-та година, ако не спре обезлесяването, а 21% ще изчезне, ако същото се регулира от правителствата.

Все пак не е толкова черно, така че изследователите подчертават, че 52% от територията на Амазония принадлежи на защитени територии и че има значителен спад на обезлесяването в бразилската част от Амазония ( която съставлява близо 60% от цяла Амазония).

И докато Амазония изглежда твърде далеч от нас, може би трябва да се замислим за горите на България. Пожари и наводнения унищожиха немалка част от тях, а заселяването напредва изключително бавно.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!