Малкият Шенген: Разпада ли се ЕС?

Шенген

Шенген се затваря, централна и южна Европа извън еврозоната

Разпада ли се ЕС след атентатите във Франция? Вече се говори свиване на границите и засилване на контрола върху Шенген.

В медиите дори се появи информация относно мерките, които ще се вземат. Извън Шенген са на път да останат Унгария, Хърватия, Италия, Гърция и дори Испания. Холандия вече води проучвания по въпроса. Новата общност ще представлява „мини“ Шенген – в него участие ще вземат Белгия, Холандия, Германия, Люксембург и Австрия. Всички останали държави са изключени от пакта.

Все още не се е взело решение за подобно нещо, но ако се стигне до там, може да се говори и за цялостно разпадане на Европейския съюз. По време на спешната среща днес, ясно се видя, че Европа е разделена на две. Едната част от страните държат свободното преминаване да остане, другите са за връщане на граничния контрол, спиране на потока на бежанците и засилване на мерките за сигурност. И ако трагедията във Франция не е достатъчен пример, заплахите за последващи атентати ясно дадоха да се разбере накъде клонят събития.

След атентатите и покрай миграцията на бежанците, редица европейски държави въведоха граничен контрол. Междувременно редица европейски и американски политици отказват да приемат възможността, че терористите са проникнали в Европа, благодарение на бежанската вълна. И въпреки доказателствата за това, не са склонни да затворят границите за бежанците. Макар Германия многократно да намекна, че планира да започне да връща бежанци към страните, откъдето те са влезли.

Според анализатори, самият Европейски съюз рискува да се разпадне, ако се създаде мини Шенген „Малкият Шенген ще е началото на края. Мислите ли, че Франция, Италия, Испания и Гърция ще позволят подобно пренебрежение и ще се примирят с подобна перспектива“, коментират анализатори. Според тях, това именно е началото на края. И е много вероятно оттук — насетне да започне разпадане на ЕС.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!