Смут в небостъргач на фалирал строител в Бургас, купувачи може да загубят вноските си


Внушителната 30-етажна сграда е в покрайнините на Бургас. Снимки: Елена Фотева

Диана Саватева

Подписка в защита на синдика на обявената в несъстоятелност фирма "ГМ строй" започнаха обитателите на най-прочутата инвестиция на компанията - небостъргача в бургаския ж.к. "Меден рудник".

Около 150 семейства са засегнати от процедурата по несъстоятелност, тъй като много от имотите в сградата са включени в активите на дружеството и подлежат на разпродажба.

Според Светлана Добрева, юридическия представител на "ГМ строй", собствениците, с които сделките са финализирани и имат издадени нотариални актове преди фалита, нямат основание за притеснения. Има обаче хора с предварителни договори, които са изплатили сумите, но процедурата по несъстоятелност е изпреварила издаването на нотариални актове, както и такива, които са извършили част от плащанията.
Внесъл съм 33 хил. лв., остават ми още около 20 хил.,имам готовност да ги платя, но не приемат парите, оплаква се един от обитателите.

Зад кандидат-новодомците е теренът, на който строителят трябваше да построи паркинг.

След като Владимир Вакрилов бе избран за синдик на дружеството "ГМ строй", той предприе действия по прехвърляне на платените жилища. Това бе разрешено с нарочно определение Окръжен съд - Бургас и бяха извършени 7 такива процедури, обясняват собствениците. Банката, основен кредитор на "ГМ строй" обаче е поискала определението на съда да бъде отменено и съответно оспорва 7-те сделки. Предстои Апелативен съд - Бургас да се произнесе в закрито заседание.

В подписката си обитателите на сградата настояват да се даде възможност на синдика да продължи продажбите, иначе купувачите на жилища могат "да изгорят" с внесените изцяло или частично суми.

В битката на обитателите на небостъргача е посветен и омбутсмана Таньо Атанасов. Внушителната сграда се извисява в края на "Меден руднк" близо до Мандренското езеро. Пред аналогичен казус са изправени и собствениците на друга сграда със същия инвеститор. За нея синдикът също изготвил оздравителен план.

С подписката в защита на синдика клиентите се надяватсделките да се финализират и те да получат нотариални актове преди разпродажбата на имуществото на "ГМ строй".

190 имота - апартаменти и търговски обекти има в 30-етажния небостъргач. Около 40 от тях досега не са били предмет на търговска сделка. С висящи процедури са около 60 имота. Напрактика фалита на фирмата пречи на всички обитатели да използват пълноценно жилищата си. Все още има недовършени общи части, включително и асансьори, преди време бе спряна водата заради натрупан дълг от "ГМ строй" към ВиК.
Поредното заседание на образуваното търговско дело за несъстоятелността на "ГМ Строй" е на 25 ноември, сряда.

24chasa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!