Бойците на „Ислямска държава“ обичат българския каптагон от „лаборатории на НАТО в България“

Бойците на „Ислямска държава“ обичат българския каптагон

Бойците на „Ислямска държава“ купуват каптагон, произведен в България, за да потискат чувства като болка, страх и умора. За това съобщава тунизийското издание Tunisie numerique.

Според изданието, освен тези си качества, синтетичният наркотик, базиран на амфетамините, е особено търсен и в района на Персийския залив през последните месеци, тъй като се смята, че притежава свойства и на афродизиак, но освен това предизвиква халюцинации.

Изданието в Тунис пише, че производството на наркотика в „лаборатории на НАТО в България“ е още едно доказателство за намесата на някои велики в сили в конфликта с „Ислямска държава“. Тунизийската медия заплита сценарий, според който малките бели хапчета са приемани от ислямските бойци от всички страни, в това число – и от тези, свалили режима на Муамар Кадафи в Либия, който ги обвинявал, че приемат халюциногенните хапчета.

Tunisie numerique пише още, че войниците на Хитлер и Третия райх са използвали наркотик, близък до каптагона, за да изпитат чувство за непобедимост. България беше известна с производството и износа на каптагон по време на социализма, когато това беше държавна политика.

През 2013 г. обаче първият доклад „Пазарите на наркотици в ЕС“, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) и Европол, констатира, че България и в по-малка степен Турция са значителни производители на каптагон.

Още едно издание пише за лаборатория на НАТО в България, която прави каптагон

В средата на май тази година сирийската служба за управление на пристанищата в провинция Латакия е иззела около 1 тон наркотици близо до брега на нос Рас ал Басит, съобщи и онлайн изданието Prensa Latina, цитирано от Фокус.

Конфискуваните наркотици са се носили по повърхността на водата и са забелязани на 16 май. В няколко кожени сака са открити над 800 килограма хашиш и близо 6 милиона таблетки каптагон, който се използва масово от членовете на „Ислямска държава“.

Губернаторът на Латакия е обвинил страните, които подкрепят тероризма в Сирия, че са изпратили наркотиците. Той е заявил, че това е „отчаян опит за дестабилизирането на националната сигурност“.

Според експерти НАТО е започнал да произвежда каптагона през 2011 година в лаборатория в България, а сега хапчетата са добивани на различни места по света, отбелязва агенцията. Част от печалбите от незаконната търговия с каптагон се използва за финансиране на екстремистките групи в Сирия, съобщава още Prensa Latina.

О, времена, о, нрави

В началото на 80-те години на ХХ век НРБ е обвинена в осъществяване на нерегламентиран износ на препарата амфетамин, който се произвежда в страната, в композиция с ацетилсалицилова киселина. Амфетаминът е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система. Образува се по синтетичен път. Днес в България амфетаминът и неговите производни са обявени за наркотици, а производството и разпространението им се наказва със затвор, пише в книгата си журналистът Христо Христов, откъс от която е поместен на сайта www.desebg.com.

Обвиненията срещу управлението на БКП в НРБ са отправени от два органа на ООН – от комисията на ИКОСОС по наркотичните вещества и от Международния съвет за контрол върху упойващите средства. Висшето партийно ръководство е принудено да реагира, защото подобно обвинение има изключително негативно влияние върху страната. Министерството на народното здраве информира с официално писмо Съвета за контрол върху упойващите вещества, че от 15 ноември 1983 г. НРБ е преустановила производството и износа на амфетамин.

През 1985 г. обаче обвиненията срещу НРБ се подновяват. През октомври същата година в посолството на НРБ във Виена се провежда среща с представители на Международния съвет за контрол на наркотиците при ООН по тяхно искане. В съвета са представени доказателства, че амфетамин българско производство се продава в няколко африкански страни, като например Бряг на слоновата кост и Нигерия.

Опаковките са заловени след обявеното от българските власти спиране на производството на наркотичното вещество. Българските дипломати заявяват, че НРБ стриктно спазва международните актове за производството, употребата и търговията, свързана с наркотични и психотропни вещества. Заявява се, че заловените опаковки са вероятно от количества, изнесени законно преди 1983 г.

В същото време на територията на страната е организирано производството на друг лекарствен продукт от групата на амфетамините – каптагон. Той действа стимулиращо и се използва за подобряване на психичното състояние на личния състав на армията или полицията при екстремни ситуации.

ureport.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!