Новите ценности!?

Ана Маркова, Фейсбук

"Ще ти взема всичките пари, ще те разведа за 2-3 дни"
Така започва новият хит на Ивана! Не можах да изслушам цялата песен, поради простата причина, че само с първото изречение ме "спечели". И този хит пробуди в мен въпроса: "Това ли са ценностите на поколението? И тъй като не съм сигурна, че всеки знае значението на думата ЦЕННОСТ. За мен ценностите са най-общо принципите или мотиваторите, влияещи на живота ни. Те са основата, на която се гради лидерството. Ценностите са устойчиви вярвания, мисли и чувства, които влияят или определят важни оценки или избори, отнасящи се до хора, ситуации или идеи… Ценностите се различават от нагласите по това, че са по-малко на брой, по-общи, по-малко ситуативно обвързани, по-устойчиви на модифициране. Говорим за ценностите по различни начини: ценностна система и йерархия на ценностите, работни ценности, организационни ценности, ценностна промяна, ценностна криза и т.н.

Важното е да помним, че те са в основата на идеята за лидерство. Защо ценностите са важни? Не е трудно да вземаш решения, когато знаеш какви са ценностите ти. Можем да сравним ценностната система с компас: ако не знаеш какъв избор да направиш, в коя посока да поемеш, поглеждаш компаса и виждаш къде е твоята посока. И след това определение, чудя се какви са ценностите на всички, които се кефят на тази песен? Къде отиде морала? Имаме проблем, виждате ли или сте слепи?! Проблемът ни е цивилизационен - създаваме нация и поколение, чиито предели на желания достигат до евтини мечти за хубава кола, посещение на чалга клуб, което включва консумация на бутилка водка и нов смартфон. Дори си имаме цял студентски квартал, където това е връх на гъзарията. Но това е друга история. Обществото ни има сериозен проблем!!!
Той се дефинира с липсата на бъдеще за красивите и умните, които се стараят да променят нещата в тази държава. Да, проблемът ни е цивилизационен - всеки, който има акъла и силата да се справи сам, е стъпкван от системата. Система, чиито сенки деформират всичко нормално. Това не е от днес, вчера или 25 години. Това е период от 70 години, през които на преден план излизат лакеите и мързеливите, за сметка на работливите и кадърните. Няма да заема ролята на морален стожер, който ви казва от висотата на своята катедрала, как да гледате децата си. Ще ви препоръчам само едно -
всяка вечер си лягайте и всяка сутрин се събуждайте с мисълта какво бъдеще искате за тях.

Ако желаете бъдещето на децата ви да стига до продавач на сергия в Илиянци - моля, продължавайте да ги възпитавате по този начин. Ако случайно имате останал някакъв инстинкт за самосъхрание, ви моля да помислите в какво сгрешихте. Защото не ви е виновно само училището или Бараковките. Вината е и ваша - никога не ги научихте да ценят красивото, различното, чуждото. Аз се надявам да има хора, които ценят хубавата музика, хорa, които имат ценности.... Ще продължа да се надявам, дори от този огън да остане само пепел!!!

Ана Маркова, Фейсбук /front.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!