Кафеджиите умират стари, ето защо

кафе

Ако пиете 3 до 5 кафета на ден, вероятността да се споминете вследствие инфаркт или инсулт е значително по-малка. Заклетите кафеджии страдат и по-рядко от диабет, болест на Паркинсон, както и редица неврологични заболявания. Самоубийствата също са по-малко сред хората, навикнали да пият редовно кафе, сочи изследване на учени от департамента по обществено здраве "Чан" към Харвардския университет.

Изследователите са анализирали три групи хора - такива, които изобщо не пият кафе, които пият до 2 чаши дневно и които пият от 3 до 5 чаши. Всички те са медицински работници - сестри, лекари, санитари, общо 300 000 на брой, съгласили се да да бъдат интервюирани за кафеените им навици през последните 30 години. "Биоактивните компоненти в кафето редуцират инсулиновата резистентност и систематичните възпаления в организма", обяснява феномена Ма Дин от изследователския екип.

"Засилената и редовна консумация на кафе понижава чувствително риска от редица заболявания, някои от които, като диабета например, скъсяват живота, или водят до внезапна смърт, както е често при инфаркта". Същевременно учените предупреждават, че редовната консумация на кафе не е подходяща за всички хора.

"Редовната консумация на кафе може да бъде включена като част от балансирана диета. Но не се препоръчва на бременни жени и деца заради кофеина, който може да им докара проблеми", отбелязва професорът по здравословно хранене и епидемиология Франк Ху, също част от изследователския екип. /БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!