Мохамед Халаф: "Mюсюлманите не желаят да се интегрират в Европа!"

"Аз, като чужденец, живеещ в България, не желая да дойдат толкова много мигранти тук, нито да отидат в Европа, защото те НИКОГА няма да се интегрират."

Мохамед Халаф

Мохамед Халаф е журналист и преподавател  в СУ, родом от Ирак.  След като завършва Багдадския университет, работи за вестник „Ал Таахи“. Поради отказа му да се присъедини към управляващата по онова време в Ирак политическа партия Баас, той е преследван и уволнен от вестника. През 1978 година емигрира в България. Днес Халаф даде ексклузивно интервю пред FRONT.BG, за да разкаже защо Европа е така привлекателна за бежанците.

Как ще коментирате престрелката и нахлуването на такава голяма група през границата ни? 

Знам, че в момента граничарите са под напрежение и и се страхуват от голямата вълна бежанци, които нахлуват в страната. Те имат заповеди и ги изпълняват, а работата им е да охраняват границата на България. Но дали ситуацията е налагала използването на оръжие? Ние нямаме никаква информация относно обстоятелствата, които са довели до престрелката.  От версията на  Вътрешно министерство стана ясно, че е използвана сила, но каква точно? Афганистанците въоражени ли са били? Не мисля, че човек, търсещ закрила или убежище, ще дойде с пистолет. А дори и да дойде, няма как  да мине през Турция. Според мен групата е вкарана в България от  каналджии, защото тя не може да стигне  сама до границата.  Според комюникето на министерството и изказването на Главния секретар на МВР, те са навлезли навътре в страната, а не по периферията. Възникват много въпроси  относно начина, по който действат граничарите. България е членка на ЕС, членка на НАТО, има пълното право да пази границите си, обаче може да се отнася към тези хора по друг начин, тъй като  според европейските закони  всеки, който търси закрила, трябва да бъде приет, совен ако не нарушава законите.  Ето защо аз не възприемам, че група, която търси закрила, може да използва сила срещу граничари, независимо дали са българи или други. Те са безсилни и опитват да се спасят от каквото са избягали.

Да очакваме ли конфликт в сърцето на Европа и има ли заплаха за България?

България може да има проблеми с ЕК, защото случилото се е удар по имиджа на страната. Но вътрешната ситуация не позволява тя да има добър имидж в момента.

Аз, като чужденец, живеещ в България, не желая да дойдат толкова много мигранти тук, нито да отидат в Европа, защото те НИКОГА няма да се интегрират. Много от тях не искат да се интегрират, това е проблемът. Това проваля не само Европа, но и живота на хората, които не искат да приемат, че живеят в сферата на други ценности и трябва да се подчинят на тези ценности, трябва да ги приемат, а не да налагат своите. 

Европа не успя да създаде такива условия и  да накара хората да приемат правилата й. Дори тези чужденци, които живеят в България, независимо от колко години са тук, все още не обичат Европа, нито ценностите й. Това е сериозен проблем, защото тези хора могат да бъдат провокирани в даден момент. А в конкретния случай – такива инциденти могат да предизвикат омраза към България. И това е страшно – ако има омраза, може да има отмъщение. Не искам да бъда пророк, но се надявам българските власти да направи някакво сериозно разследване, а не да мълчат, както ние сме свикнали.  

Какво според вас е решението на проблема с бежанците?

Проблемът е сериозен, защото Европа не може да приеме милиони хора. Все пак държавите имат ограничен капацитет. Като гледам какво се случва в нашите региони – в Близкия Изток и Африка като цяло, всички искат да бягат.

Имам 11-годишен племенник, който ми пише във Фейсбук „Чичо, спаси ме, вземи ме при теб, защото тук не се живее! Няма музика, няма живот, има само лишения...“ Дори едно дете на 11 години, което получава от семейството си всичко, иска да избяга. Представете си, ако границите се отворят навсякъде, всички ще напуснат. Значи решението е всеки да си остане в държавата.

 Ето каква е моята рецепта: Проблемът трябва да бъде решен там, където е възникнал. Като за начало Башар Асад трябва да си ходи. Не може човек, убил 300 000 свои граждани, да бъде оставен над нас. Разрушил е 70% от държавата и нейната структура.  От 50 години тази династия управлява Сирия, но вече сме в ерата на глобализацията и сирийците, иракчаните, тунисийците имат интернет и гледат как живее Европа, как живеят нейните граждани. Какви права и какви ценности имат те. Защо мюсюлманите не ходят в богатите арабски държави? Защо не ходят в Русия? Защото искат Европа? Защото знаят, че тя е хуманна има закони, ценности и никога не предава хората, пристигнали в нея. Винаги ще им предостави условия да живеят по-добре.

front.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!