Генерал Уесли Кларк: Време е да създадем неприятности на Путин - Washington Post: САЩ се провалиха с подготовката на украинските военни

Сега е идеалният момент да обучим и въоръжим украинската армия, твърди бившият командващ силите на НАТО в Европа

Генерал Уесли Кларк
Ген. Уесли Кларк: Нашите съюзници създадоха „Ислямска Държава“

Проблемите на Москва се увеличават, след като страната предприе военна намеса в Сирия. Руското правителство се сблъсква с растящ международен натиск и не може да реши какво да предприеме във връзка с трагедията на своите граждани, загинали в катастрофата с А 321. Точно това е подходящото време да доставим нови неприятности за Путин. Това казва в интервю за US News and World Report генерал Уесли Кларк, бивш командващ войските на НАТО в Европа.

Кларк препоръчва САЩ да се заемат с обучението на украинската армия и да й доставят отбранително оръжие, най-вече противотанкови ракетни комплекси. Неговата позиция се подкрепя и от други висши чиновници от Вашингтон. Така Евелин Фаркас, заемаща допреди седмица поста на помощник на военния министър по въпросите на Русия, също се обяви за доставка на противотанково оръжие на Киев.

Други обаче са против, като генерал Бен Ходжис, който командва войските на САЩ в Европа. Според него, трябва да се знае ,че американски доставки на оръжие за Украйна ще предизвикат разцепление сред съюзниците от НАТО. "Трябва да имаме предвид дългосрочна стратегия, а не моментни успехи", казва генералът. /БЛИЦ/

Washington Post: САЩ се провалиха с подготовката на украинските военни

Украинският спецназ „продължава да е лошо оборудван, недоучен и се използва не както трябва”, независимо че САЩ са вложили около 250 млн долара за „нелетална помощ” на военните, пише The Washington Post. В много случаи тези сили само са наричани войски със специално предназначение, макар да са само по-елитни формирования в сравнение с останалите подразделения на украинската армия. Те единствено могат да разчитат на „на духа на воинското единство и някакъв опит на своите командири, получен по-рано”.

Бойците от 3-и полк със специално предназначение нямат бронежилетки, облечени са пъстро с униформи от различни държави или купувани от самите войници за своя сметка. Въоръжението на войниците не е модерно, единствената разлика е, че някои пушки и картечници имат оптически прицели и заглушители.

От 250-милионната помощ до спецназовците почти не е достигнало нищо. До подразделенията са достигнали едва 17 прибора за нощно виждане и седем стари бронирани „Хамър”, произведени през 1990 г., и постоянно проявяващи дефекти.

Сега в Украйна не е останала нито една учебна база за спецназовците. Някои от тьх са преминали обучение с инструктори от САЩ, обаче американският модел на тренировки предполага редица технологически прпеимущества, като защитена система за свръзка и възможност за използване на визуални данни от спътниковото разузнаване.

Според американския полковник Тед Донели, програмата за тренировките за украинските военни, стартирана от САЩ, на теория може да създаде необходимата база за обучение на бойците. Обаче Украйна има огромни проблеми с функционирането на военните институти и не трябва да бъдем уверени доколко ефективно ще се окаже обучението и стъкмяването на украинските военни от страна на американците, цитира WP мнението на полковник Тед Донели.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!