Учени: Който става рано, ще умре по-бързо?

Изследователи от Оксфорд стигнали до извода, че ранното започване на работа подкопава здравето ни - Как ли е оцеляло човечеството досага?

ранно ставане

Работният ден на всеки човек трябва да съответства на неговия биологичен ритъм, но този ритъм не се вписва в стандартния ни работен ден- от 9 до 17 часа, пише „Телеграф”, като се позовава на проучване на учени от Оксфорд.

Ако работите в часовете преди 10 и сте на възраст до 55 години, това означава ,че се подлагате на по-голям риск от заболявания, стрес и нервен срив, установили те. Освен това, ранното започване на работния ден снижава производителността и влошава настроението и психическото състояние на всеки, твърди проф. Пол Кели.

„Трябва да започвате работа не по-рано от 10 часа сутринта, поне докато навършите 55 години. Заради ранното ставане хората искат да си доспиват и това създава общество от недоспали хора. А във всеки от нас има пряка връзка между физическо, емоционално и емпирично състояние”, твърди професорът от Оксфорд.

Научен експеримент е доказал, че децата до 10 години не са способни да се съсредоточат както трябва до 8 часа и 30 минути, юношите до 16 години трябва да започват училище в 10 часа, а студентите – от 11 часа.

Учените са доказали, че ако в продължение на седмица спите по-малко от шест часа, то възникват 711 физиологични изменения, в това число и във функционирането на гените. Това подтиква хората да употребяват алкохол и наркотици.

„Ние не можем да изменим нашите 24-часови ритми. Не можем да научим организма си да става в ранните часове без последствия. Тялото ни е настроено да възприема слънчевата светлина, но не осъзнаваме, че това се съобщава директно на хипоталамуса ни”, казва още професорът.

Ето и как стои въпросът със съня за някои от известните хора:

Маргарет Тачър е спала само по 4 часа на денонощие, но всеки ден е имала своите „тихи часове” за допълнителен сън

Наполеон Бонапарт е казвал: „На мъжът са достатъчни 6 часа сън, на жените – 7, а на глупаците-8

Барак Обама спи по шест часа на ден

Доналд Тръмп спи по четири часа на ден

Алберт Айнщайн е спял по десет часа на денонощие

Бил Гейтс спи по седем часа

blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!