Категорично: Отказваме сделка за цар Самуил! Вартоломей разбуни и парламента!

Няма да разменим исканите от Вартоломей I реликви, обяви Бойко Борисов

Борисов

България категорично е против сделка с Гърция за костите на цар Самуил, разкри премиерът Бойко Борисов. Той отказа среща с Вселенския патриарх Вартоломей I, несъгласен с претенциите му да върнем църковни реликви, пише "Стандарт".

"Вартоломей отдавна ги иска тези светини. Те наистина са уникални, много ценни и България в никакъв случай не бива да се разделя с тях. Моя отказ Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като премиер. Оттогава обаче по различни канали се опитват да ме атакуват. Нещо повече - Гърция се опитва да изтъргува тези ценности срещу костите и плащаницата на Самуил", обясни премиерът.

Това все едно е сделка "кон за кокошка", коментира и шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него въпросните реликви са спасени от нашата армия в населената от българи Северна Гърция. /БЛИЦ/

Вартоломей разбуни и парламента!

Председателят на парламентарната група на БСП - Лява България Михаил Миков призова шефа на парламента Цецка Цачева да не публикува указа за награждаването на Вартоломей в "Държавен вестник".

Миков се мотивира с опита си да открие по какъв път се е стигнало до връчването на най-високото държавно отличие на вселенския патриарх, който скандализира и църковните, и светските български власти с изявленията и поведението си.Лидерът на БСП не откри въпросния указ, публикуван нито на страницата на Министерски съвет, нито на президентството, поради което е изненадан как и от кого е взето това решение и смята, че то не трябва да бъде обнародвани.

Цачева напълно се съгласи с Миков, че трябва да се установят пътищата, по които се е стигнало да въпросното решение, "защото народните представители имат право да знаят това". И заяви, че ще направи всичко възможно да установи фактите.

Шефката на парламента обаче предупреди, че ако президентът изпрати указа си за публикуване в "Държавен вестник", тя няма никакви правомощия да го спре.

Тъй или иначе депутатите ще изяснят как се е стигнало до награждаването на Вартоломей, с когото българският премире Бойко Борисов отказа да се срещне след скандалното му поведение. / БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!