Лъжат ни, че зимните гуми са задължителни

Става дума за пари и то много, ако поправката в закона мине през парламента

зимни гуми

Зимните гуми са на път да станат задължителни, ако парламентът приеме окончателно текста в Закона за движение по пътищата, вече минал през транспортната комисия. Към момента това не е факт, въпреки че вече катаджии искат рушвет заради каране с летни гуми, пише „Труд”. В Закона за движение по пътищата няма задължително изискване, нито глоба за каране с летни гуми през зимата. Необходимо е само дълбочината на протектора да е над 1,6 мм и гумата да няма разкъсвания. Ако са допуснати тези нарушения, наказанието е 50 лв., което катаджията може да наложи и с фиш.

Смяната на летни със зимни гуми не е свързана с точна дата като 1, 7 или 10 ноември, а с падането на температурите до около 7 градуса. По-ранни дати трябва да изберат само онези, които пътуват рано сутрин през планински проходи или по поречията на реките, където има мъгли и заледявания. 

През миналата 2014 г. например на 25 октомври в Габровско паднаха 30 см сняг, помнят водачите, минавали тогава през Шипка. А сега тече втора седмица на ноември и имаме температури до 20 градуса.

Зимните гуми се познават по означението М+S (Mud and Snow - кал и сняг). За производството им се използва повече каучук, който запазва еластичността си при ниски температури. В състава на материала за истински зимни (а не всесезонни) се добавя т.нар. силика - хидратиран силикатен оксид, който осигурява контакта на гумата с мокра настилка.

Зимните гуми са с по-едри шарки (ламели), между които са оформени дълбоки канали, които задържат и отвеждат встрани водата или кишата и се вкопават в снега. Не е добре със зимни гуми да се кара през лятото, защото при температура над 7 градуса те се износват и губят качествата си, могат да увеличат спирачния път и да повишат и разхода на гориво.

Цената на зимна гума за среден клас автомобил от реномиран производител е около 150 лв., а по-масови се предлагат дори и по 70-80 лв. В България масово се кара с две зимни, сложени отпред, ако автомобилът е с предно предаване. Отзад се слагат две летни, две всесезонни или две рециклирани. 

От една страна, това е опасно на пътя заради риска от поднасяне на задницата, а от друга - губи се над 70% от стабилността и оптималния спирачен път, които могат да осигуряват зимните гуми, ако са четири.

Сервизите за гуми се надпреварват да предлагат атрактивни цени. Офертите започват от 6-6,50 лв. за 14-цолови гуми на коли от среден клас и стигат до 10-15 лв. Допълнително шофьорът трябва да плати от 3 до 4 лв. за смяна на вентил и още толкова за машинно почистване на стоманени джанти от ръжда. Цените за джипове и микробуси са по-високи. Често смяната е обвързана с покупка на гуми в големите търговски вериги, в които се предлага отстъпка от 10 до 30 % от цените за смяна. 

Предлага се също смяната да стане пред дома ви с мобилна гумаджийница - микробус, оборудван с техника, който пристига на място. Посещението в рамките на София е от 20 до 30 лв.

Зимните гуми стават задължителни за моторните превозни средства от 1 ноември до 1 април. Шофьор, който бъде заловен да кара с летни гуми, ще получава глоба от 50 до 200 лв., а книжката му ще бъде отнета за срок от 1 до 6 месеца. При повторно нарушение санкцията стига до 300 лв., а без свидетелство се остава до 1 година.

Тези промени в Закона за движение по пътищата бяха приети на 29 октомври на първо четене от парламентарната комисия по транспорт, оглавявана от Гроздан Караджов от РБ. От 11 гласували от всички партии 10 са “за” и само един се е въздържал.

Нито един от тях не се е поинтересувал и не е прочел някъде какво точно гласува. Така единодушно бе прието България да стане четвъртата страна в Европа, в която зимните гуми са задължителни след Финландия, Норвегия и Швеция.

Освен различните климатични условия на Балканския и Скандинавския полуостров, нашите депутати дори не знаят датите за съответната страна. Проверка на “Труд” показа, че за Финландия и Швеция задължението е от 1 декември до 1 март, а за Норвегия - от 15 ноември до 15 март.

В Транспортната комисия не ги интересува и кое колко струва. Ако текстът мине, първите, останали без книжки, трябва да са шофьорите на служебни коли в полицията, армията, в общини, болници. /БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!