Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кадиров за "Шарли Ебдо": Ако нарека животни тези безполови същества, ще оскърбя невинните животни

Те нямат право да съществуват сред хората, произнесе присъдата си лидерът на Чечня

Кадиров

Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров нарече "нечовеци и боклуци" сътрудниците на френското списание "Charlie Hebdo", публикували карикатури за катастрофата с руския лайнер в Синай.

Чеченският ръководител изля гнева си в Instagram."Не мога да ги нарека животни, тъй като това ще оскърби невинните животни. Това са твари, боклуци, безполови същества, които нямат право на съществуване сред хората", написа Кадиров. 

Той отбеляза, че "е невъзможно да се измисли по-голяма гавра над болката на опечалените роднини и над болката на цялата страна" .

Лидерът на Чечня осъди бездействието на френските власти, "които са се скрили зад смокиново листо" и добави:" Ето истинската цена на вашата демокрация и свобода на словото". 

Превод и редакция: БЛИЦ

Предистория

„Шарли Ебдо“ се изгаври с трагедията с А321: Руската авиация е засилила бомбардировките

Карикатура показва как тела и отломки от самолета падат върху терорист

Списанието „Шарли Ебдо“ публикува две карикатури на разбилия се в събота на полуостров Синай руски пътнически самолет А321, предаде Интерфакс.

На първата карикатура са изобразени падащи тела и отломки от самолета върху главата на терорист. Коментарът отдолу гласи „Руската авиация е засилила бомбардировките си“.

На втората карикатура е изобразен череп, лежащ сред останки на самолета и тела, който разсъждава върху опасността от руските бюджетни авиокомпании и казва, че май би било по-добре да лети с „Air Сocaine” (намек за скандала,свързан със Саркози и контрабандата на кокаин). 

Руският депутат, член на комисията по външните работи Игор Морозов коментира публикацията: „ Да се присмиваш над катастрофата, случила се над Синай е недопустимо.“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза,че тези карикатури могат да бъдат определени само с една дума – „кощунство”. Той също отбеляза, че не е успял да намери карикатурите, посветени на разстрела в редакцията на „Шарли ебдо” през януари 2015 година, но, ако все пак е имало такива карикатури, то те също ще са кощунство.

Шефът на „Шарли ебдо” към Кремъл: Не знаем какво е кощунство

Главният редактор на френското сатирично издание „Шарли ебдо” Жерар Браир изрази недоумение във връзка с възмущението на официална Москва относно карикатурите на тематика падането на руския самолет на Синайския полуостров.

Жерар Браир каза пред радио RFI, че за светското, демократично и атеистично издание „Шарли Ебдо” не съществува такова поняние, като кощунство, и списанието просто коментира новините. 

БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!