Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бюканън: В хазната на САЩ няма пари, останаха само дългове

Патрик Бюканън

Който и да победи в САЩ на изборите през 2016 г., демографските и икономическите реалности не дават основание за реализъм, пише в списание The American Conservative журналистът Патрик Бюканън, бивш шеф на отдела за връзка с обществеността на президента Роналд Рейгън.

В периода от 1946 до 1964 г. се родили 79 млн американчета. Това е било най-голямото, най-образованото и най-успешно поколение в историята на Америка. Ако 75 милиона от посочените 79 милиона доживеят до 66 г., това ще означава, че от 2030 г. в пенсия ежегодно ще излизат почти 4 млн души, пресметнал Бюканън.

За да осигурят пенсионерите с обещаното медицинско обслужване, се налага съкращаване на заплатите и повишаване на данъците. При това САЩ вече за четвърти път подред се сблъскват в почти 4-трилионния бюджет с дефицит от над 1 трилион долара. Балансирането на такъв бюджет не може да стане без съкращаване на разходите за отбрана и социалните програми.

Властите замразяват заплатите, снижават пенсиите, отменят проекти. Ако става дума за националната отбрана, въпросът е колко продължително САЩ могат да си позволят да харчат за нея повече, отколкото заедно следващите 10 страни по ред на военните разходи. И колко дълго САЩ ще могат да защитават множество страни, намиращи се зад половината свят от тях? Колко още войни на стойност в трилиони долари, като Иракската и Афганистанската, може да се водят с взети пари на заем?

Епохата на големи национални проекти за САЩ завърши,заключава Бюканън. При Франклин Рузвелт имаше Нов курс и Втора световна, при Айзенхауер – пътно строителство, при Буш – две войни и ново намаление на данъците, при Обама – Obamacare (достъпни грижи и цени). САЩ обаче повече нямат пари за такива неща. Чак до хоризонта се простират само дългове и дефицити.

blitz.bg

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!