Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова "Реформа": "Опълченците на Шипка" вън от учебниците

Какво ще учат децата без "Радини вълнения" и "Тютюн"

Опълченците на Шипка

Новите проекти за учебни програми по различните предмети за първи и пети клас са еднакви почти до запетайка с тези от 2013 г. Новата работна група на образователното ведомство е направила само някои незначителни редакционни промени, пише "Труд". Единственото голямо изменение е в добавянето на "Хайдути" на Христо Ботев в програмата по литература за пети клас, което не фигурира в проекта от 2013 г.

Да припомним, че тогава избухна скандал с проектите за учебно съдържание по български език и литература и история, след като те бяха качени на сайта на министерството без предварително обсъждане. От тях се разбра, че липсват знакови произведения, сред които на Ботев, Вазов и Шекспир, но не и защо е направена промяната. 

Това стана във времето между служебния кабинет "Райчев" и този на Пламен Орешарски. Тогавашният министър проф. Анелия Клисарова нареди проектите да се свалят заради скандала и да бъдат обсъдени отново, което реално не се случи.

Работната група не е направила големи изменения и за първолаците. Добавени са нови изисквания като писането на SMS на кирилица и е дадена свобода в избора на произведения в читанката.

За пети клас промените са основно по история, където вместо българското минало се изучават Праистория и Античност.

В програмата за шести клас досега се учеше "Хайдути", но сега минава в 5-и. "Под игото" на Иван Вазов с главата "Радини вълнения" не присъства, а самото произведение се "премества“ в 10-и клас, но с други глави.

Дали работната група ще запази това - предстои да видим, защото министър Тодор Танев публично декларира, че творбите на Христо Ботев и Иван Вазов не само че няма да се орежат, а ще се увеличат.

"Малкият принц" на Екзюпери от сегашната програма го няма, но е записан "Принцът и просякът". Разказът "Другоселецът" на Елин Пелин сменя "Серафим", но това произведение ще се изучава в 12-и клас. 

"Опълченците на Шипка" не фигурира към настоящия момент за нито един клас.

В осми клас, ако се запази логиката на досегашните нови-стари промени, предстои тотална смяна на съдържанието на уроците. В момента се изучават произведения на Елисавета Багряна, "Крадецът на праскови" на Емилян Станев, стихове на Блага Димитрова, произведения на Николай Хайтов, на Димчо Дебелянов, Николай Лилиев и Христо Смирненски. 

Според проект от 2013 г. те се сменят с "Одисея", "Илиада“, “Декамерон“, "Дон Кихот“, а Шекспир влиза със "Сън в лятна нощ“ и "Ромео и Жулиета“, изучава се и Петрарка. 

Вероятно работната група ще запази подредбата от старите проекти за учебни програми, защото те са обвързани с промените по останалите предмети. В този смисъл вероятно в 9-и клас, където сега се учат жития и антична цивилизация, ще се сменят с Байрон, Мопасан, Виктор Юго, Ибсен и т.н. 

Десети клас, който сега е посветен на произведения като "Декамерон“, "Хамлет“, "Тартюф“, "Дядо Горио“, "Червено и черно“, "Шинел“, също се променя. Идеята е в този клас да се учи "История Славянобългарска“, "Изворът на белоногата“, "Хаджи Димитър“ и "Обесването на Васил Левски“, "Епопея на забравените“, "Две хубави очи“, "Да се завърнеш в бащината къща“ и др. 

До момента в 11-и клас се изучават основните произведения на Ботев, Вазов, Смирненски, Дебелянов, Вапцаров, Елин Пелин и Йордан Йовков. Проектът, по който работи и новата работна група, е да правят анализи и есета на база на доста редуцирани произведения.

В 12-и клас също има новости, като например "Тютюн" е сменен с "Осъдени души“ на Димитър Димов, Емилиян Станев го няма, но е включен Атанас Далчев с "Книги“, както и "Балада за Хенрих“ на В. Пасков.

В пети клас, както вече е обявено, ще се изучава праистория и Античност. И тъй като няма как да се обърне логиката на историята, се предполага, че работната група ще продължи със VII–XVII век, когато е Българското средновековие. Учениците ще получават знания за контактите с другите европейски държави.

Тук са включени познанията за хановете и царете ни, както и темата "Българите - поданици на Османската империя". Първата част от нея е посветена на съпротивата срещу османската власт.

В седми клас се продължава с Възраждането и съвременна България. Тук, според идеята от 2013 г., са знанията за делата на Васил Левски, Н. Бозвели, Паисий.

Учениците трябва да знаят също така да дават примери за "забранени автори по времето на комунистическия режим". В 8-и клас е времето между V и XVII в., или Средновековието и прехода към модерната епоха. Тук са уроците за Римската империя, за позицията на Османската империя, за рицарството и делата на нашата църква.

9-и клас е посветен на Просвещението и индустриалната епоха, на Френската революция, на развитието на Англия, САЩ, Япония, Русия и мястото на България по това време. Десетият клас е последен за знания по история и те са за периода от съвремието до началото на 21-ви век. Тук сред темите са включени Търновската конституция и Голямата депресия, националните катастрофи, войните и др.

blitz.bg 

Иво Христов: У нас всяко безобразие е възможно, то е норма

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!