Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МВР се срива! 10 000 полицаи напускат системата заради нов закон

Владислав Горанов: Запазваме заплатите в МВР, намаляваме компенсациите при пенсиониране

МВР се срива заради поредната провокация на ГЕРБ, страната остава без полицаи

Сериозен трус е на път да разклати из основи МВР заради политиката на управляващите

МВР се срива! Сериозен трус е на път буквално да заличи системата и да остави страната без полицаи заради последната приумица на управляващите от ГЕРБ. Която е да орежат заплатите на служителите във всички клонове и отдели с от 200 до 500 лева!

Според проектозакон, който управляващите се опитват да прокарат тихомълком, голяма част от възнагражденията на служителите в МВР – без значение дали редови полицаи или администрация, ще бъдат сериозно орязани. Отпада процентът за прослужено време, както и средствата за храна, а най-големият удар е орязването на заплатите, изплащани при пенсиониране на служителите. Които от 20, падат на най-много 10. Това ще рече, че могат да бъдат и по-малко, определени по все още неопределени критерии.

Орязват се и отпуските на полицаите, което е в пълен разрез с Кодекса на труда. Според който хората, работещи на ненормирано работно време имат право на пет допълнителни дни 20-те си дена.

Промените са заложени в бюджета за 2016 година и вече предизвикаха масова вълна от недоволство сред органите на реда. Очаква се, ако правителството приеме закона, 10 000 служители да напуснат системата до края на ноември. Което със сигурност ще сложи край на МВР, категоричен е Галентин Грозев, от синдиката „Сигурност“.

„Страната ще се оголи и резултатът ще са масови безредици. И без това в момента има недостиг на хора заради кризата с мигрантите. Ако законът бъде приет и броят униформени намалее така драстично заради оставки, няма да има кой да пази границата. Нито пък да се грижи за сигурността вътре в страната“, категорични са експерти.

Само за два дена в пловдивската дирекция са получени над 150 молби за освобождаване от работа и ако от ГЕРБ продължат да упорстват, тази бройка ще расте лавинообразно.

За тези промени се говори от две години, но бяха прокарани едва сега, след като ГЕРБ видяха, че са затвърдили позициите си в страната с резултата от местните избори. И това им вдъхна увереност, коментират експерти.

Служителите на МВР готвят протести в цялата страна още от сряда, ако правителството реши да приеме закона. Утре сутринта представители на синдикатите ще се срещнат с финансовия министър Владислав Горанов. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще се започне поетапно блокиране на възлови пътни артерии в цялата страна и преустановяване на дейност. /razkritia.com/

Владислав Горанов: Запазваме заплатите в МВР, намаляваме компенсациите при пенсиониране

Възнагражденията в МВР ще се запазят до достигнатите нива и за намаляването им не може да се говори. Това заяви на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов, който днес обсъди с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и синдикалисти от вътрешното ведомство предложенията за промени на бюджета на МВР.

Горанов допълни, че става въпрос единствено за намаляване на компенсациите при пенсиониране, ограничаване на отпуските и консолидиране на допълнителните възнаграждения за прослужено време.

Финансовият министър посочи, че водещият мотив за промени в системите, е натрупванията през годините, които са довели до там, че бюджетите на практика са станали бюджети за разходи и заплати. 95 процента от бюджета в силовите ведомства отива за заплати, каза Горанов. По думите му идеята е да се насочи ресурсът за реални политики и подобряване на условията на работа в министерството, а не за плащания на обезщетения на напуснали служители. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!