Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бежанците се връщат обратно към дома, Европа не им хареса

Бежанци

Бежанците се връщат обратно към дома. Много от икономическите мигранти, както и бежанци, само няколко седмици след достигането си до Германия, искат да се върнат у дома. Причината? Европа не е Ханаан /обетована земя–бел. а./.

Агенцията за бежанците съобщи, че само през изминалата седмица 50 кюрди, които вече са поискали убежище в Германия, решили да се върнат във военната зона на Ирак, защото Европа не е това, което са очаквали. За да стигне до Германия, която доскоро бе считана за „обетованата земя“, Мохамед Азиз Кадир вървял пеш осем часа през Турция, а след това се подложил на кошмарно 20-часово пътуване в камион, по време на което едва оживял, пише британският Telegraph. Трудният път включвал и плаване с опасно и претъпкано корабче, но всичко изтърпял, с цел да сбъдне своята европейска мечта.

Но Европа се оказала много далеч от библейския Ханаан.

„Седяхме, с колене притиснати до гърдите. Едва можехме да дишаме. Това определено не е хуманен начин на пътуване. Третираха ни като стока. Липсваше тоалетна, беше неописуемо“, разказва той.

Скоро след като пристигнал в Германия обаче Мохамед Азиз осъзнал, че тя не е обетованата земя, за която мечтае. И подал заявление в агенцията за бежанците, за връщане в родината си.

Трудностите, пред които са изправени в Ирак и лагерите за бежанците в Берлин далеч не се различават особено. Нещо повече–в Германия било много по-ужасно. „Когато за първи път влязох в лагера бях шокиран от разликата между Берлин, който имах в главата си и това, което видях там“, казва 24-годишният Кадир.

„Третираха ме като човек второ качество, не се чувствах обичан. Когато се движех из града, всички страняха, на всички им беше ясно, че съм бежанец“, допълва още той. Враждебната среда и чуждата страна, в която попаднал, го накарала да се върне обратно само след два месеца и половина. Данните на различните агенции показват, че стотици хиляди бежанци – сирийци и иракчани искат да се върнат обратно у дома, тъй като Европа не е онова, което са искали, и на което са се надявали.

razkritia.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!